Austraalia peaminister sarjas Vene vetot MH17 eritribunali loomisele

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
MH17 allatulistamise aastapäeval 17. juulil täitus Moskvas asuva Hollandi saatkonna esine lillede, küünaldega ning paberlennukitega.
MH17 allatulistamise aastapäeval 17. juulil täitus Moskvas asuva Hollandi saatkonna esine lillede, küünaldega ning paberlennukitega. Foto: SCANPIX

Austraalia peaminister Tony Abbott kritiseeris neljapäeval Venemaa pöörast vetot ÜRO resolutsioonile, millega sooviti luua eritribunal kohtumõistmiseks nende üle, kes vastutavad Malaisia reisilennuki lend MH17 allatulistamise eest Ukrainas mullu suvel.

Eile hilisõhtul toimunud hääletuses toetas 15-liikmelises nõukogus Austraalia, Belgia, Malaisia, Hollandi ja Ukraina koostatud resolutsiooni 11 riiki.

Venemaa kasutas vetoõigust. Angola, Hiina ja Venezuela jäid erapooletuks.

Lend MH17 tulistati alla 2014. aasta juulis Ukraina kohal, lennukatastroofi 298 ohvrist enamiku moodustasid hollandlased, kuid nende seas oli ka 38 austraallast.

«Venemaa veto ÜRO Julgeolekunõukogus resolutsioonile eritribunali loomisest kohtumõistmiseks nende üle, kes vastutavad MH17 kallal toime pandud metsikuse eest, on pöörane,» lausus Abbott.

«Oma tegudega on Venemaa täielikult eiranud perekondade õigust saada teada vastutajate isikud ning näha neid kriminaale õigusega silmitsi seismas," lisas ta.

Mitmed riigid, sealhulgas Austraalia, Suurbritannia, Prantsusmaa ja USA, süüdistavad venemeelseid separatiste MH17 allatulistamises pind-õhk tüüpi raketisüsteemiga Buk, mille oli neile väidetavalt tarninud Venemaa. Moskva tõrjub väidet ja süüdistab vahejuhtumis hoopis Ukraina sõjaväge.

«Venemaal oli võimalus liituda selles jõupingutuses rahvusvahelise kogukonnaga,» lausus Abbott. «Selle tegutsemine kinnitab muret, et Venemaa kaitseb (vahejuhtumi) toimepanijaid ning jätkab rünnakut Ukraina suveräänsuse vastu.»

«Austraalia jätkab õigluse saavutamiseks tööd oma partneritega,» lisas ta.

«Veto teeb selle metsikuse ainult raskemaks,» ütles Julgeolekunõukogu istungil viibinud Austraalia välisminister Julie Bishop. «Vabandustesse ja olukorra segasemaks tegemisse Venemaa Föderatsiooni poolt tuleks suhtuda täieliku põlgusega.»

Vene suursaadik ÜRO-s Vitali Tšurkin ütles vetot kaitstes, et Vene uurijatele ei võimaldatud õnnetuspaigale võrdset ligipääsu teistega ning kritiseeris tribunali, mis oleks tema hinnangul kujunenud suletud viisil läbiviidud kriminaalseks süüdimõistmiseks.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles