Soomes muutus paremäärmuslaste meeleavaldus vägivaldseks

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Soomes muutus paremäärmuslaste meeleavaldus vägivaldseks
Soomes muutus paremäärmuslaste meeleavaldus vägivaldseks Foto: SCANPIX

Soomes Jyväskyläs muutus laupäeval toimunud paremäärmuslaste meeleavaldus vägivaldseks, protestijad ründasid lähedalasuvaid inimesi ning tõkestasid jõuga politsei tegutsemist.

Lisaks peksid pealtnägijate sõnul vähemalt kaks Soome Vastupanuliikumise tunnusmärkidega isikut Jyväskyläs Sokose kaubamaja esimesel korrusel kahte meest. Peksjaid ümbritses umbes kümmekond sama seltskonna liiget, kellest üks filmis toimuvat, ütles üks pealtnägijatest Anssi Koskinen.

Koskineni sõnul oli olukord väga segane. Üks mees lebas verisena põrandal ning appi karjunud naine üritas kaitsta teist meest, keda rünnati. Viimasel oli peahaavu. Koskineni sõnul tõukas ta peksjad eemale, pärast mida ärgitati teda lahkuma.

Politsei jõudis sündmuskohale nobedalt, kasutas pipragaasi ja pidas ründajad kinni, lisas ta.

Korrakaitsjad pidasid Jyväskylä kesklinnas kinni umbes 30 inimest. Meeleavalduses osales umbes 40 isikut.

Soome kaitsepolitsei Supo teatel oldi Jyväskyläs toimunud meeleavaldusest ja sellega seonduvatest võimalikest tegevustest eelnevalt teadlikud. Supe pressiesindaja Jyri Rantala sõnul valmistuti protestiks koostöös teiste korrakaitsjate ja kohalike politseinikega.

«Koostööd jätkatakse asjaolude väljaselgitamisel,» ütles Rantala STT-le.

Rantala sõnul jätkab Supo Soome Vastupanuliikumise jälgimist.

«Vastupanuliikumine teatab oma programmis, et nende eesmärgiks on natsionaalsotsialistliku riigi loomine parlamendiväliste vahenditega. Kui ideoloogiline väljaütlemine on seda laadi, siis Lääne demokraatias peavad võimud olema kursis sellega, millega seal tegeletakse,» lisas ta.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles