Moldova peaminister soovib paremat koostööd Venemaaga

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Moldova uus peaminister Valeriu Strelet
Moldova uus peaminister Valeriu Strelet Foto: SCANPIX

Moldova vastne peaminister Valeriu Streleț rõhutas vajadust taastada ja arendada riigi koostööd ja suhteid Venemaaga.

«Meil on Venemaaga sõpruse, koostöö ja strateegilise partnerluse leping. Kahjuks lepe, mida pikendati, reaalsuses ei toimi. Meie suhteid saab hetkel vaevu nimetada strateegilisteks.»

«Arvan, et meil on puudujääke suhtluses. Peame selle puudujäägiga tegelema, istuma läbirääkimistelaua taha ning arutama tervet rida küsimusi,» lausus Streleț laupäeval telekanalile Publika.

«Moldova ja Venemaa on kaks erinevat riiki erinevate võimaluste ja potentsiaaliga.»

«Sellest hoolimata oleme läbirääkimistelaua taga võrdsed partnerid. Peame arutama võimalusi meie kaubandus- ja majanduskoostöö jätkamiseks, arvestades tohutut potentsiaali ja kehtivaid reaalsusi,» lisas Streleț.

«Moldova osaleb Euroopa Liidu vabakaubandusalas ning ka SRÜ-s .... Samaaegselt kehtestas Venemaa embargo Moldova toodetele hoolimata allkirjastatud dokumentidest.»

«Minu hinnangul pole see vastavuses ka Maailma Kaubandusorganisatsiooni teatud reeglitega. Üldiselt tuleb taolistel juhtudel kasutada samaväärseid (vastu)meetmeid. Me otsustasime seda mitte teha, kuid probleeme tuleb arutada ning oleme selleks valmis.»

Samaaegselt ärgitas Streleț Venemaad oma vägede äraviimisele Moldova territooriumilt.

«Välisvägede kohalolek on vastuolus meie neutraalsuse, riigi põhiseaduse ja Vene rahvusvaheliste kohustustega. Räägime sellest avalikult ning oleme valmis arutama kõiki probleeme, sest meil on oma seisukoha kaitsmiseks piisavad argumendid.»

«Kõik see on kirjutatud uue valitsuse programmi, mille Moldova parlament neljapäeval heaks kiitis», lausus Streleț.

«Programmis tuuakse esile, et lõimumine Euroopaga on Moldova strateegiline prioriteet. Täpselt see on meie lähtepunkt edasisteks tegevusteks eesmärgiga säilitada ja arendada meie suhteid kõikide riikidega,» rõhutas Streleț.

Streleț ütles neljapäeval ametisse astudes, et 2015.-2018. aasta tegevuskava tähtsaim eesmärk on Transnistria probleemi lahendamine.

Peamiselt Vene elanikkonnaga Transnistria lõi Moldovast lahku 1990. aastal hirmus, et Moldova taasühineb Rumeeniaga. Vene väed on piirkonnas alates 1992. aasta sõjast, milles hukkus üle 1500 inimese. Enklaavis asub 1500 Vene sõdurit.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles