Soome suurimas inimsmugeldamisloos astub kohtu ette neli lätlast

Mari Kamps
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Mees asetab USA dollareid loendurisse.
Mees asetab USA dollareid loendurisse. Foto: SCANPIX

Helsingi ringkonnakohtu prokurör kahtlustab nelja lätlast 90 inimese smugeldamises Soome.

Süüdistaja nõuab grupi arvatavale liidrile üheksa aasta pikkust vangistust, vahendas MTV3. Kahtluste järgi on mees juhtinud ettevõtmist, mille käigus toimetati Soome ligi 90 inimest (peamiselt iraaklased ja afgaanid).

Prokurör Juha-Mikko Hämäläineni sõnul oli tegemist organiseeritud kuritegevusega, kus marsruut ja teguviis oli iga kord olnud ühesugune.

Iraaklased ja afgaanid toimetati Soome Venemaa, Valgevene ja Baltikumi kaudu detsembrist 2008 kuni septembrini 2009. Hämäläineni jutu järgi on suur osa illegaalidest palunud ka varjupaika.

«Tegemist on ülekaalukalt suurima inimsmugeldamise juhtumiga Soomes,» nentis Hämäläinen.

Loo eelistung leidis täna aset Helsingi ringkonnakohtus. Kohtuprotsess ise algab novembris.

Läti mees pole oma sõnul ettevõtmist organiseerinud ega juhtinud. Küll aga võttis ta omaks, et aitas illegaalidel pääseda Lätist Soome.

Ülejäänud kolm kohtu ette astuvat lätlast on naised. Eeluurimise järgi on üks lätlannadest arvatava juhi naine, teine aga tema õde. Mehe abikaasat ähvardab kuue ja tema õde viie aasta pikkune vangistus. Naised on oma süü osaliselt omaks võtnud.

Kolmas naistest end süüdi ei tunnista. Teda ähvardab 2-aastane vangistus.

Prokuröri sõnul on osa iraaklasi ja afgaane tunnistanud, et maksid Afganistanis asunud vahendajale Euroopasse pääsemise eest 8000 kuni 10 000 dollarit (90 400 - 113 00 krooni).

Süüdistaja arvates teenisid smugeldajad 600 000 eurot ehk 9,4 miljonit krooni.

Kohtulooga on lisaks seotud üks Moskvas tegutsenud inimene.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles