Miljonäri radikaalne ettepanek: luua Soome põgenikeriik (1)

Inna-Katrin Hein
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Lähis-Ida ja Aafrika põgenikud Euroopas
Lähis-Ida ja Aafrika põgenikud Euroopas Foto: SCANPIX

Iisraelist pärit USA miljonäri Jason Buzi arvates tuleks praeguses põgenikekriisis luua migrantidele oma riik ning tema nägemuse kohaselt oleks Soome üks paikadest, mis selleks on sobiv, kuna seal on võrdlemisi vähe elanikke ning palju vaba maad.

ÜRO andmetel on praegu maailmas umbes 60 miljonit põgenikku, mis on Teise maailmasõja järgse aja suurim arv põgenikke, edastab iltasanomat.fi.

Buzi sõnul on Soome rahvaarv umbes viis miljonit, kuid pindalalt on Soome suurem kui Suurbritannia, kus elab 65 miljonit inimest.

Soome pindala on 338 430 ruutkilomeetrit ning Suurbritannia pindala on 243 610 ruutkilomeetrit.

Buzi pakkus Soome kõrval välja veel ka Filipiinid ja Indoneesia, mis mõlemad on saareriigid, kus leidub palju asustamata saari.

Kolmanda võimalusena näeb jõukur Kesk-Ameerikas asuva Dominica Ühenduse muutmist põgenikeriigiks. Tegemist on 754 ruutkilomeetri suuruse alaga, kus elab vaid 71 000 inimest.

Buzi pani oma põgenikekriisi puudutavad radikaalsed ideed kirja 11-leheküljelisse raportisse.

«Kui mõni riik on valmis muutuma põgenikeriigiks, siis oleks tal sellest kasu nii nii tavatööliste kui ka väga hea haridusega spetsialistide näol,» selgitas Buzi.

Iisraellase sõnul on tänapäeval 195  suveräänset riiki, kuid ühte oleks veel vaja.

«Maailmas on praegu 195 iseseisvat riiki, kuid nüüd on  vaja riiki, mida saaks pidada oma koduks ükskõik kust pärit põgenikud. Selles riigis peaksid kehtima kõigile ühesugused seadused. Luua pere, õppida, töötada, osta kinnisvara ja rajada äri, nii nagu teistes riikides,» jätkas miljonär.

San Franciscos elav ja tegutsev Buzi kuulub USA kõige jõukamate sekka. Ta on oma vara saanud kinnisvaraäridest ning loodab, et teised jõukad tulevad kaasa tema ideega luua põgenikeriik.

Buzit tuntakse trikkidest, milles ta peitis raha sisaldanud ümbrikke USA suurlinnadesse ja jagas nende kohta viiteid Twitteris.

Kommentaarid (1)
Copy
Tagasi üles