Video: vangistajad piinavad Gaddafi poega

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Saadi Gaddafi.
Saadi Gaddafi. Foto: Reuters/ScanPix

Inimõiguslastes ja advokaatides tekitab pahameelt avalikkuse ette jõudnud video, millelt on näha, kuidas ülekuulajad piinavad aastal 2011 pärast verist kodusõda võimult kukutatud ja tapetud Liibüa diktaatori Muammar Gaddafi poega Saadi Gaddafit.

Klipist on näha, kuidas rohelisse vanglarüüsse riietatud 42-aastane Gaddafi tõmmatakse pealinna Tripoli üliturvatud al-Hadba vanglas improviseeritud raamile siruli. Teistel kaadritel on mees kinniseotud silmadega ja sunnitud kuulama karjeid kinnipeetavatelt, keda kõrvalruumis pekstakse.

Ühel hetkel küsib mundrisse riietatud vangistaja noorelt Gaddafilt, kas too sooviks saada hoope pigem jalgadesse või kannikatesse. «Mis küsimus see on? Jalgadesse,» vastab mees.

«See on šokeeriv video, mis tõstatab tõsiseid küsimusi tingimustest vanglas,» kommenteeris materjali  Liibüa endise peaministri al-Baghdadi al-Mahmoudi advokaat Karim Khan QC. «Rahvusvaheline kogukond peab nõudma täielikku uurimist.» Lisaks Saadile hoitakse al-Hadbas mitmeid teisi kunagisi režiimi kõrgeid ametnikke.

Süüdistuste hulgas, mis ootavad kohtu alla minevat Saadit, seisab jalgpallimängija tapmine ajal, mis mees oli Liibüa jalgpalliföderatsiooni juht. Oma isa võimu ajal teenis noorem Gaddafi endale maine peamiselt naistemehena, kes üritas ka ise ebaõnnestunult mitmes Itaalia jalgpalliklubis karjääri teha.

Video täpne salvestusaeg on teadmata. 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles