Kerry: Hiroshima aastapäev näitab Iraani tuumaleppe olulisust

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
USA välisminister John Kerry
USA välisminister John Kerry Foto: SCANPIX

USA välisministri John Kerry sõnul näitab 70 aasta möödumine Hiroshima tuumapommitamisest 14. juulil sõlmitud Iraani tuumaleppe olulisust.

Hiroshima on väga, väga tugev meenutus sõja mõjudest, ütles Kerry täna Malaisial ühisel kohtumisel Jaapani välisministri Fumio Kishidaga.

Samas näitab see Iraani tuumaleppe olulisust, mis Obama valitsuse hinnangul takistab Teheranil tuumarelva väljaarendamist, lausus Kerry.

«On võimatu sellele mitte mõelda,» ütles ta, lisades, et vaatas Hiroshima rahumemoriaalis aset leidnud tseremooniat, kus meenutati aatomiplahvatuse toimumise hetke 1945. aastal.

«Iseenesest mõistagi on see väga, väga tugev meeldetuletus mitte ainult praegu inimesi ja riike mõjutavatest sõdadest, vaid ka vajadusest leppe järgi, milleni jõudsime Iraaniga, et vähendada tuumarelvade lisandumist,» ütles Kerry.

«Ühendriigid ja teised riigid üritavad – eriti Venemaa ja Ühendriigid – vähendada olemasolevate tuumarelvade arvu,» lausus ta.

Lisaks tõi ta esile praegused tugevad sidemed USA ja Jaapani vahel, mis näitavad võimekust kõigest hoolimata ära leppida.

«Arvan, et meie praegune suhe Jaapaniga on üks tähtsamatest, mis meil hetkel maailmas on. Me oleme suured demokraatiad, kes teevad koostööd ja jagavad ühiseid väärtusi, nägemust tulevikust.»

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles