Pariis: Venemaale mõeldud kahest Mistralist on huvitatud mitu riiki

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Mistral klassi helikopterikandjad Sevastopol (vasakul) ja Vladivostok  Saint-Nazaire sadamas.
Mistral klassi helikopterikandjad Sevastopol (vasakul) ja Vladivostok Saint-Nazaire sadamas. Foto: SCANPIX

Prantsuse kaitseministri Jean-Yves Le Driani sõnul on mitu riiki väljendanud huvi Venemaale ehitatud kahe Mistral-klassi helikopterikandja vastu, mida Pariis oli keeldunud Moskvale üle andmast.

«Teatud arv riike, keda on mitu, väljendasid huvi nende laevade vastu,» ütles Le Drian neljapäeval.

Prantsusmaa tagastas Venemaale kahe Mistrali sõjalaeva eest ettemakstud raha, Kreml teatas kolmapäeval seepeale, et peab küsimust täielikult lahendatuks.

Kaitseminister keeldus täpsustamast, kui palju Prantsusmaa Venemaale tagasi maksis. Tehingu katkestamine läks Prantsusmaale maksma ligi 1,2 miljardit eurot, kirjutas eelmisel nädalal ajaleht Kommersant sõjalis-tehnilise koostöö valdkonna allikatele tuginedes.

Le Driani sõnul hakkab Pariis uurima kõneluste võimalusi teiste huvitatud osapooltega. «Me ei saanud seda teha, kui vaidlus Venemaaga veel kestis ..., kuid nüüd pole mingit vaidlust.»

«Prantsusmaa maksab tagasi kogu Venemaa raha, mis kulutati nende laevade hankimiseks,» lisas minister. Mistralitest esimene pidanuks Moskvani jõudma 2014. ning teine 2015. aastal.

Mistral on 199 meetrit pikk ja arendab kiirust üle 18 sõlme. Meeskonna suuruseks on 177 inimest, alus võib pardale võtta 481 inimest, 13 lahingutanki ja 70 autot. Laeva kopterirühma kuulub 16 lennumasinat, tekile mahub üheaegselt kuus kopterit.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles