Venemaal alustati lääne toiduainete hävitamist

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Vene Farmerid loodavad kodumaise juustu müüginumbrite kasvu.
Vene Farmerid loodavad kodumaise juustu müüginumbrite kasvu. Foto: ALEXANDER ZEMLIANICHENKO/AP

Venemaal alustati täna seadusevastaselt riiki toimetatud lääne toiduainete hävitamist ning avalikkuse protestist hoolimata sõideti teerullidega üle mitmekümnest tonnist Läti juustust.

President Vladimir Putin allkirjastas neljapäeval määruse, mis näeb ette Vene piiril konfiskeeritud toiduainete hävitamise, sest juust, puu- ja aedvili on jõudnud riiki aasta eest lääneriikide toodetele kehtestatud embargole vaatamata.

Vene televisioon näitas, kuidas oranžid juustukerad Ukraina piiri ääres Belgorodis veoautodest tühermaale valati ja seal teerullidega lömastati.

See juust oli saabunud Venemaale Ukrainast tähistuseta kastides, aga on suure tõenäosusega pärit Euroopa Liidust, jutustas reporter.

Veterinaaria- ja toiduohutusameti Rosselhoznadzor pressiesindaja ütles, et üheksa tonni lömastatud juustu maetakse maha.

«Tänasest alates kuuluvad põllumajandustooted, toorained ja toit, mis on pärit Venemaa juriidlistele ja füüsilistele isikutele majandussanktsioonid kehtestada otsustanud riigist ja mis on saanud Venemaale impordikeelu, hävitamisele,» ütles põllumajandusministeerium avalduses.

Venemaa kehtestas eelmisel aastal impordikeelu mitmesugustele lääne toiduainetele alates delikatessidest nagu Parmesani juust, pasteet ja Hispaania sink, tavaliste õunteni välja.

Moskva väidab, et mõned importijad on püüdnud piiranguid rikkudes ning oma toiduainetele Venemaa naaberriikidele osutavaid silte kleepides siiski keelust mööda minna.

Rosselhoznadzori teatel hävitatakse neljapäeval mitusada tonni varem konfiskeeritud toiduaineid.

Smolenski piirkonnas lömastati traktorite ja buldooseritega kaks autokoormat Euroopa tomateid ning kolm koormat virsikuid ja nektariine, sest saadetisega olid kaasas võltsitud dokumendid.

Üks veokijuht keeras otsa ringi ja pages tomatilaadungit päästes tagasi Valgevenesse, ütles agentuur.

Rosselhoznadzori allikad hoiatavad, et ametnikud, kes eelistavad keelatud toiduaineid süües hävitada, riskivad kriminaalsüüdistusega, vahendas ajaleht Izvestija.

Toiduainete hävitamise aktsioon on vallandanud viimasel ajal haruldaseks muutunud avaliku pahameele, sest majanduskriis on Venemaal paljude elu raskeks teinud.

Neljapäeval kirjutas üle 265 000 inimese alla internetipetitsioonile, milles nõutakse konfiskeeritud toiduainete jagamist puudustkannatavatele inimestele.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles