Argentina presidendikandidaatide eelvalimised võitis Scioli

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Argentina presidendikandidaatide eelvalimised võitnud Daniel Scioli
Argentina presidendikandidaatide eelvalimised võitnud Daniel Scioli Foto: SCANPIX

Argentina presidendikandidaatide eelvalimised võitis võimupartei kandidaat Daniel Scioli 38-protsendise toetusega, selgus esialgsetest tulemustest.

Kui loetud oli 93 protsenti häältest, juhtis valitseva Võidurinde (FPV) kandidaat Scioli 38 protsendiga, teisel kohal on opositsiooniliider Mauricio Macri valimisblokk Muutugem ligi 30 protsendiga. Sergio Massa on 20-protsendise toetusega kolmas.

Eelvalimised näitavad riigipeaks pürgijate jõudude vahekorda enne oktoobrikuised presidendivalimisi.

Igast erakonnast enim hääli saanud kandidaat kvalifitseerus eelseisvatele presidendivalimistele.

Hääleõigus oli 32 miljonil valijal. Presidendivalimised peetakse 25. oktoobril. Argentina iseäralik valimissüsteem ei ole niivõrd kandidaatide valimine, kui selguse saamine, millised kandidaadid suudavad koguda piisavalt hääli järgmiseks presidendiks saamiseks.

Presidendikandidaatide eelhääletused valmistavad ette pinda 12 aastat kestnud Kirchnerite dünastia lõppemisele.

Cristina Kircher alustab oma ametiaja lõpusirget rohkem kui 50-protsendise toetusega.

Argentina võttis eelvalimised kasutusele 2009. aastal, et muuta kandidaatide valimise demokraatlikumaks. Uuele süsteemile vaatamata on aga parteid suuresti jätkanud kandidaatide valimise senist korda - sisemise protsessiga, milles avalikkusel ei ole mingit rolli.

FPV-sse kuuluv Cristina Kirchner on Argentina president alates 2007. aastast. Aastatel 2003-2007 valitses riiki tema abikaasa Néstor Kirchner.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles