Video: separatistide relvastatud «jalutuskäik» lõppes fiaskoga

Georgi Beltadze
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Ida-Ukraina separatist
Ida-Ukraina separatist Foto: SCANPIX

Videokeskkonda Youtube laeti eile üles Ukraina meedias palju kõmu tekitanud video, kuidas üks separatistide üksus asub rünnakule valitsusvägede positsioonide suunas. Rohkem jalutuskäiku meenutav ettevõtmine lõpeb ründavale poolele kaotustega, mistõttu üksus tõmbub tagasi.

Lahingu aeg ja koht on teadmata, ent suure tõenäosusega on video filmitud Luhanski oblastis. Samuti on alust arvata, et tegemist on isehakanud Luganski Rahvavabariigi võitlejatega. Sellest annab aimu kirjutis «LNR» soomustransportööril, vahendas Ukraina uudisteportaal censor.net.ua.

Videosalvestuse alguses on näha, kuidas separatistid liiguvad soomustransportööride BTR varjus Ukraina positsioonide suunas.

Ühel hetkel ilmub lahinguväljale Ukraina relvajõudude tank. Lahingumasin eemaldub, kui selle suunas hakatakse tankitõrjerelvast tulistama, ja tulistab vastaste suunas vastu.

Ilmselt oli tanki rünnak edukas, sest mingil momendil on videost kuulda hüüdeid «Hüppa, hüppa, hüppa!», misjärel on kosta ühe haavatu karjet. Seejärel lindistus katkeb.

Järgmised kaadrid on juba sellest, kuidas separatistid tulistavad Ukraina vägede positsioonide suunas. Ka separatistide põlevat BTRi on linti võetud. Veel on näha, kuidas võitlejad taanduvad lahinguväljalt ja kuidas üht haavatud võitlejat evakueeritakse.

Tegemist ei olnud Vene regulaarvägede sõduritega

«See on üks pisiepisood lahingutegevusest Ida-Ukrainas,» kommenteeris erukindral Ants Laaneots, kelle sõnul näib, et tegemist oli värskelt «kokkuklopsitud» ja sõjalist väljaõpet mitteomava separatistide rühma suuruse allüksusega, mis kolme BTRi toetusel püüdis «väga diletantlikult» korraldada rünnakut ukrainlastele üle lageda põllu.

«Video järgi otsustades puudus meestel igasugune taktikaline väljaõpe, ei osatud isegi ahelikku võtta, rääkimata mõtestatud tegevusest rünnakul,» kommenteeris Laaneots. «Juhtimine salgal sisuliselt puudus: ei saa ju ebatsensuurset kisa pidada sõjaliseks juhtimiseks.»

Erukindrali hinnangul ei olnud videos näha olnud võitlejad kindlasti Vene regulaarvägede sõdurid. Seda kinnitab tema sõnul nii kaootiline tegevus kui ka korraliku lahinguvarustuse, kaitse- ja sidevahendite puudumine. «Vene sõdurite tegevus oleks olnud kindlasti oluliselt professionaalsem,» lisas ta.

Video võib olla häiriva sisuga!

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles