Uus vägistamisskandaal maksis ÜRO missiooni juhile koha

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Babacar Gaye
Babacar Gaye Foto: AFP/SCANPIX

ÜRO peasekretär Ban Ki-moon teatas, et vallandas maailmaorganisatsiooni Kesk-Aafrika Vabariigi missiooni juhi, Senegali diplomaadi Babacar Gaye. Ametist vabastamise põhjuseks on terve rida seksuaalse kuritarvitamise ja vägivallatsemise juhtumeid rahvusvaheliste sõdurite poolt, mis selles riigis avalikuks on tulnud.

Viimatise skandaali paljastas Amnesty International. Selle kohaselt vägistasid MINUSCA missioonil teenivad ÜRO rahuvalvajad KAVi pealinnas Banguis toimunud operatsiooni käigus 12-aastase tüdruku ning tapsid ühe teismelise poisi ja tema isa.

Amnesty süüdistuste osas alustati sel nädalal KAVis ka uurimine. Viitega medõele, kes oli tüdruku läbi vaadanud vahetult pärast arvatavat rünnakut ja kinnitas, et lapsel olid seksuaalrünnakule viitavad vigastused, teatas Amnesty: «2. augusti öösel kella kahe ajal varjus tüdruk. Mees, kes kandis väidetavalt ÜRO rahuvalvajate sinikiivrit ja vesti, viis ta välja ja vägistas veoki taga.»

Varasemate süüdistuste kohaselt olid rahuvalvajad kuritarvitanud Bangui tänavalapsi, lisaks oli rahuvalvaja kuritarvitanud last riigi idaosas. MINUSCA missioonil teenivad valdavalt Aafrika Liidu maade sõdurid.

Neile lisandub ÜRO vastu süüdistus selles, et see ei asunud uurima nende lauale jõudnud süüdistusi selles, et ka rohkem kui kümme lahingmissioonil Sangaris teeninud Prantsuse sõdurit kuritarvitas 2013. aastal Bangui lapsi toidu ja muude asjade eest.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles