Blair hoiatas parteikaaslasi hävingu eest

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Tony Blair
Tony Blair Foto: AFP/SCANPIX

Briti leiboristist ekspeaminister Tony Blair kutsus oma erakonnakaaslasi ära hoidma vasakpoolse sotsialisti pääsu Tööpartei etteotsa, hoiatades hävingu eest valimistel.

Jeremy Corbyn on hetkeseisuga favoriit leiboristide juhi kohale.

Tööpartei eelmine esimees Ed Miliband astus tagasi pärast valimiskaotust maikuus peetud üldvalimistel.

Aastatel 1997-2007 Briti peaministrina tegutsenud Blairi mäletatakse erakonna tüürimise eest suurte valimisvõitudeni aastatel 1997, 2001 ja 2005, ehkki tema pärandit jääb tumestama ebapopulaarne Iraagi sõda.

Ekspeaministri sõnul riskib tema erakond Corbyni kasinusvastase leeri võidu korral enesehävitusega.

«Tööpartei on täna surelikum kui kunagi varem oma 100-aastases ajaloos,» kirjutas Blair ajalehes Guardian. «Pole vahet, kas te kuulute erakonna vasak- või paremtiiba või tsentrisse, kas te toetate või vihkate mind, ent palun mõistke ohtu, mis meid varitseb.»

Blairi sõnul tähendab Corbyni liidriks valimine lüüasaamist ning võimalikku hävingut.

Veteranpoliitik Corbyn (66) on 32-aastase parlamendistaaži jooksul hääletanud korduvalt Tööpartei pealiini vastu ning toetab näiteks tuumarelvadest loobumist. Lisaks pole ta kunagi olnud ministriametis.

Leiboristide uueks juhiks soovivad saada ka endine tervishoiuminister Andy Burnham, endine tööminister Yvette Cooper ning parlamendisaadik Liz Kendall.

Tööpartei sisevalimised algavad reedel ning võitja kuulutatakse ilmselt välja 12. septembril.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles