Šveitsis keelas kohus lehmadel öisel ajal kellade kandmise

Inna-Katrin Hein
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Šveitsi lehmad
Šveitsi lehmad Foto: SCANPIX

Kohus andis Zürichi kantoni Oberlandi farmerile käsu eemaldada talle kuuluvate lehmade kaelast öiseks ajaks kellad (Kuhglocken), kuna naabrid ei saa lehmakellade tõttu öösel magada.

Karjamaa lähedase küla elanike sõnul on 27 lehma kaelas olevate kellade helin öises vaikuses väga häiriv, edastab The Local.

Šveitsi meedias laialt kajastatud konflikt sai alguse neli aastat tagasi, kui elanikud pöördusid esimest korda farmeri poole, kuna lehmakellad segasid und.

2014. aastal määrasid Zürichi kantoni võimud, et farmeri lehmadel ei tohi öösel kelli kaelas olla. Farmer pidas seda diskrimineerimiseks ning viis asja kohtuse.

Kohus lasi teha heliekspertiisi, mis näitas, et lehmade kellahelin on väga vali ning selle tõttu määras kellakeelu. Vali heli oli kuulda isegi 80 meetri kaugusel lehmadest.

Kohus leidis, et kuna lehmad on karjamaal piiratud alal, kust nad välja ei pääse, siis ei ole neil tegelikult kelli vaja.

Farmeri sõnul võib ette tulla, et ta lehmad pääsevad välja ja lähevad nii-öelda jalutama. Kohtunik jäi endale kindlaks, et kohalikel elanikel on õigus rahulikule ööunele.

Farmer saab õhtul kella 22.00 kuni hommikul kella 7.00 kehtiva lehmakellakeelu edasi kaevata kõrgemasse kohtusse.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles