Protesteerivad prantslased takistavad lennu-, rongi- ja maismaaliiklust

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Protesteerijad Pariisi tänavatel. Mees hoidmas plakatit tekstiga: "Kuulake avalikkuse raevu".
Protesteerijad Pariisi tänavatel. Mees hoidmas plakatit tekstiga: "Kuulake avalikkuse raevu". Foto: SCANPIX

Politsei ajas laiali Prantsuse kütusehoidlaid blokeerinud inimesed, kes protesteerivad kavandatava pensionireformi vastu. Samal ajal aga jätkub blokaadide loomine erinevates kohtades.

Eile jäi kolmandik Prantsuse tanklatest kütuseta ning samal ajal süüdati autosid ja rüüstati poode, vahendab AFP. Kokku protesteeris eile pensionireformi vastu tänavatel miljon inimest.

Mitme võtmevaldkonna töötajad on streikinud juba nädal aega pensionireformide vastu, mida riik näeb parima lahendusena riigieelarve puudujääkide lappimiseks.

Sarkozy andis käsu blokaadid laiali saata ning senat kavatseb pensionireformid neljapäeval läbi suruda.  

«Jätkame hoidlate vabastamist nii kaua kui vaja,» sõnas siseminister Brice Hortefeux. «Me ei lase riiki blokeerida ja me ei lase röövlitel pääseda karistuseta.»

Korrarikkumised algasid protestide kolmandal päeval Lyonis ja Pariisi eeslinnas Nanterre’is. Noored panid põlema ühe kaubiku ja kahjustasid hooneid.

Kolmandik riigi TGV kiirrongide sõitudest on tühistatud. Roissy-Charles de Gaulle’i lennujaama hommikused lennud toimusid, kuid õhtupoole oodatakse suuremaid probleeme, kuna juurdepääsuteed on juba osaliselt blokeeritud. Pariisi Orly lennujaamas tühistati neljandik lendudest.

Sarkozy reform tõstaks muuhulgas pensioniea 60 eluaastalt 62-le. Ühingud on teinud alternatiivseid ettepanekuid puudujääkide vähendamiseks, kuid valitsus keeldub nendega läbi rääkimast.

Politsei on nädala jooksul arreteerinud 1423 korrarikkujat.

CNIR liiklusamet teatas täna hommikul 15 teeblokist ja aeglustatud liiklusest, pärast seda kui veokijuhid streigiga ühinesid.

Marseille’ tänavatele on kogunenud prahti ja rämpsu, kuna linna prügikogujad liitusid samuti streigiga.

BVA värske küsitluse andmetel toetab 59 protsenti prantslastest streigi jätkumist isegi siis, kui senat võtab reformi vastu.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles