Jeb Bush ei välistaks presidendina vangide piinamist

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Jeb Bush
Jeb Bush Foto: SCANPIX

Iowa vabariiklastele peetud kõnes nentis presidendikandidaat, et brutaalsed küsitlusmeetodid võivad olla USA valitsuse jaoks õigustatavad ja isegi vajalikud.

Bush leidis, et CIA poolt kasutatavad piinamisvõtted olid kunagi teabe hankimisel vägagi efetiivsed, kuid nüüd elame me teistsuguses keskkonnas. Samas nõustus Bush, et mõnigatel juhtudel peab riiklikku julgeolekut äärmuslike meetmetega kaitsma.

Hiljem täpsustas vabariiklane ja endine Flordia kuberner, et kurikuulsate CIA poolt kasutatud ülekuulamisvõtete ja piinamise vahel on erinevus. Ta tuletas meelde, et ametist lahkudes keelustas tema vend George W. Bush  suurema osa liigteravatest meetmetest( näiteks peksmise, vee näkku valamise ja aladamise).

2014. aastal avaldatud senati raport leidis, et CIA poolt kasutatav ülekuulamistehnika on arvatust vägivaldsem, kuid võrdlemisi ebaefektiivne usaldusväärse luureinfo saamiseks. Samuti tuli välja, et CIA on vastava tehnika kasutamise kohta valeinformatsiooni jaganud. Selle aasta juunis vangide piinamine keelustati.

Jeb Bush kutsus ka üles suuremaks Ameerika vägede kohaloluks Iraagis, et võidelda äärmusrühmituse Islamiriigiga. Sarnaselt Obamale ei toeta Bush vägede saatmist Iraaki, kuid pooldab kohapealset erioperatsioonide teostamist.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles