Põhja-Korea ähvardas lõunanaabri tulemereks muuta

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Põhja-Korea õhuväelased riigijuhi Kim-Jong Uniga
Põhja-Korea õhuväelased riigijuhi Kim-Jong Uniga Foto: KNS/AFP

Põhja-Korea ähvardas täna Lõuna-Korea tulemereks muuta, kui naaberriik ei suuda ohjeldada aktiviste, kes saadavad Pyongyangi hukkamõistvaid lendlehti üle piiri.

Ligi 100 Lõuna-Korea politseiametnikku moodustas reedel inimkilbi, et takistada ligi 30 aktivisti vedanud sõidukitel piirilinna Pajusse saabumast.

Aktivistid kavatsesid lennutada Pajust lendlehti heeliumõhupallidega üle piiri Põhja-Koreasse.

«(Lõuna-Korea) marionettväed ei tohiks hetkekski unustada, et terve Lõuna-Korea võib mõtlematute lendlehte levitamise tõttu  tulemereks muutuda,» hoiatas Pyongyang riikliku uudisteagentuuri KCNA vahendusel.

Lõuna-Korea ei peaks Põhja sõdurite kannatust panema proovile, lisati avalduses.

Juunis, juulis ja augustis saadeti Pyongyangi vastaseid lendlehti üle piiri mituteist korda, teatas Põhja-Korea.

Sellised tekstid on avalik sõjakuulutus, seisis teates.

Ülejooksikutest moodustatud ühenduse Võitlejad Vaba Põhja-Korea eest juht Park Sang-hak väitis, et aktivistidel õnnestus varem reedel Pajust idas avalikustamata operatsiooni käigus ligi 200 000 lendlehte üle piiri saata.

Lendlehtedes kritiseeritakse ja pilgatakse Põhja-Korea võimudünastiat ja mõistetakse hukka Pyongyangi läinudnädalane maamiinirünnak, mille tõttu sai raskelt viga kaks Lõuna-Korea sõdurit.

Olukord Korea poolsaarel on pingeline. Soul on asunud astuma vastusamme Pyongyangi maamiinirünnakule, käivitades 11-aastase vaheaja järel taas propagandaoperatsioonid piiril.

Lisaks pingestab olukorda esmaspäeval algav USA ja Lõuna-Korea ühisõppus Ulchi Freedom, mida Põhja-Korea peab sissetungiharjutuseks.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles