Separatistid: Donbass on sõja veerel

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Deniss Pušilin kohtumas niinimetatud Donetski rahvavabariigi juhi Oleksandr Zahhartšenkoga.
Deniss Pušilin kohtumas niinimetatud Donetski rahvavabariigi juhi Oleksandr Zahhartšenkoga. Foto: SCANPIX

Olukord Donbassis on järsult halvenenud ning piirkond on uue sõja lävel, teatas isehakanud Donetski rahvavabariigi (DRV) esindaja Deniss Pušilin pühapäeval.

«Nii massiivset suurtükituld DRV pihta pole korraldatud juba pikka aega. See on üks kõige silmapaistvamaid provokatsioone Ukraina relvajõudude poolt paari viimase kuu jooksul. Me oleme selle tõttu sammu kaugusel täismahus sõjategevuse jätkamisest,» sõnas Pušilin Donetski uudisteagentuuri vahendusel.

Pušilin ärgitas relvarahuleppele alla kirjutanud riike sekkuma.

«Jällegi kutsun üles Normandia formaadi riike koheselt sekkuma, muidu eskaleerub situatsioon täiemahuliseks sõjategevuseks,» ütles Pušilin.

Ukraina, Venemaa, Prantsusmaa ja Saksamaa (nn Normandia nelik) sõlmisid 12. veebruaril Minskis relvarahuleppe. Samal ajal jõudsid Ukraina, Venemaa, Euroopa Julgeoleku- ja Koostööorganisatsioon (OSCE) ning separatistid kokkuleppele meetmetepaketis relvarahuleppe jõustamiseks.

Pühapäeval teatasid Donetski linnavõimud ühe elaniku hukkumisest ja viiest vigastatust, pärast väidetavat Ukraina armee suurtükituld. Teine tsiviilisik hukkus Telmanove linnas.

Separatistid ja Vene väed vallutasid relvarahu jõustumisest hoolimata veebruari keskpaigas Debaltseve linna ja mitu seda ümbritsevat asulat. Viimasel ajal on vaenutegevus Donbassis taas ägenenud.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles