Mali tõotab sõjalist tööpõldu aastateks

Evelyn Kaldoja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Prantsuse ja Mali sõdurid ühispatrullis Timbuktus.
Prantsuse ja Mali sõdurid ühispatrullis Timbuktus. Foto: AFP/SCANPIX

Täpselt nädal tagasi sattusid ühel päeval ilmuma Aafrikale spetsialiseerunud USA antropoloogi Bruce Whitehouse’i murelik blogipostitus ning telekanali France 24 helge videolugu, mis kinnitasid eri vaatenurkadest täpselt sama prognoosi: põhilised arengud, mida Malis ja selle naabruses täheldada saab, on halvad.

Whitehouse peab Malis tegutsevatele rahukorpuse vabatahtlikele pühendatud blogi «Bamako sillad». Ameeriklane avaldas nimekirja viimase aja terrorirünnakuist Mali lõunaosas, mida varem peeti suhteliselt turvaliseks.

Whitehouse meenutas, kuidas Ameerika Ühendriigid lõpetasid Rahukorpuse vabatahtlike saatmise aastal 2012, kui islamistid peale tungisid. Mullu hakati vabatahtlikke taas Lõuna-Malisse saatma ja ka blogi autor oli selle toetaja. «Eelkirjeldatud viimaste sündmuste valguses arvan siiski, et Rahukorpuse aktivistide risk langeda terrorirünnakute ohvriks on vastuvõetamatult kõrge,» märkis ta.

France 24 uudistes jooksis samal päeval optimistlik videolugu sellest, kuidas 19. sajandil Prantsuse koloniaalhuve kaitsma mõeldud Fort Madama sõjaväebaas Põhja-Nigeris on saamas uut elu ja kasvab iga päevaga. «Tänapäeval kasutatakse sama piirkonda narkootikumide, relvade ja migrantide veoks. Praegu seal teenivate Prantsuse vägede eesmärk on need vood peatada,» selgitas nende ingliskeelse programmi saatejuht Catherine Nicholson.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles