Rektorid: akadeemilise taseme erinevus raskendab sidemeid Venemaaga

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Mihhail Lomonossovi büst Moskva Riikliku Ülikooli peahoones
Mihhail Lomonossovi büst Moskva Riikliku Ülikooli peahoones Foto: Sergey Savostyanov/TASS

Leedu ülikoolide osalemist üliõpilasvahetuses ja uurimisprogrammides Vene kõrgkoolidega raskendab akadeemilise taseme erinevus, märkisid Leedu ülikoolide rektorid vastuseks Euroopa Liidu Moskva suursaadiku Vygaudas Ušackase avaldusele Leedu ülikoolide passiivsusest koostöös Venemaa kõrgkoolidega.

Vilniuse Gediminase Tehnikaülikooli rektor ja Leedu ülikoolirektorite liidu president Alfonsas Daniūnas ütles, et koostööpartnerite valimisel on prioriteet akadeemilised huvid.

«Koostöö peab olema kasulik mõlemale poolele. Kui kumbki pool kasu ei saa, ei ole koostöö kuigi intensiivne. Mõnel Leedu kõrgkoolil on siiski Vene ülikoolidega head kontaktid. Ka Gediminase Tehnikaülikoolil on ühisprogramm Moskva Lomonossovi ülikooliga ning teeme koostööd Peterburi Tehnikaülikooliga,» ütles Daniūnas BNS-ile.

Daniūnase sõnul on Lääne-Euroopa, USA, Lõuna-Korea ja Taiwani ülikoolide eelistamine partneritena loomulik. «Tuleb tunnistada, et Venemaal ei ole just palju häid ülikoole,» ütles rektor.

Möödunud nädalal avaldati päevalehes Lietuvos Žinios Usačkase arvamus, et Leedu peaks tegema jõupingutusi sõprade ringi laiendamiseks Venemaal ning selleks peaks aktiivsemalt tegutsema ülikoolid.

«Kahjuks peame tõdema, et mis puudutab Vene ülikoole, siis Leedu ülikoolid ei näita üles aktiivsust tudengivahetus- ja uurimisprogrammides, nagu seda teevad EL-i teised liikmesriigid. Loodan, et see ei tulene, nagu mõned rektorid on maininud, tipust tulenevast poliitilisest innustusest loobuda sidemetest ja mis tahes suhetest Vene ülikoolidega,» lausus Usačkas.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles