Taani tahab võtta panustamisvõimelisi pagulasi

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Kreekasse Lesbose saarele jõudnud afgaani migrandi laps.
Kreekasse Lesbose saarele jõudnud afgaani migrandi laps. Foto: AFP/SCANPIX

ÜRO pagulasagentuuri (UNHCRi) ümberasustamisprogrammiga pooltuhat pagulast vastu võtva Taani ministri sõnul tuleks vastuvõetavate puhul arvesse võtta ka seda, mida nemad suudavad võõrustajariigile pakkuda.

Taani tahab rohkem rõhuda vastuvõetavate suutlikkusele integreeruda nende ühiskonda, selgitas integratsiooniminister Inger Støjberg ajalehele Jyllands-Posten.

«On täielik hullumeelsus mitte võtta neid pagulasi, kel on suurim tõenäosus sobituda Taanisse,» lausus ta. «Rohkem tuleks arvesse võtta nende kvalifikatsiooni selles mõttes, kas nad suudavad ära õppida keele, omandada hariduse ja leida töö.»

Støjbergi sõnul on karuteene pagulastele see, kui saata nad riiki, kuhu nad ei suuda sulandada. «Loomulikult on ka Taanile hea, kui kvoodipagulased, kelle me saame, tulevad panustama,» lisas ta.

«Kas Inger Støjberg arvab, et pagulaslaagrid on mingisugused töökeskused, kust rikkad riigid saavad tulla ja valida kõige targemaid indiviide?» päris ta oma Facebooki-lehel.

Støjberg nentis, et mõningatel rahvustel on Taanis lihtsam jalgele saada kui teistel, viidades probleemidele somaallastega.

Vasakpoliitikud aga kritiseerisid ministri arvamust. «See läheb kogu pagulaskvootide süsteemi mõtte vastu, kui me hakkame vaatame, kes saab kõige rohkem taanlastele anda selle asemel, et vaadata, kes vajab kõige rohkem kaitset,» leidis Punarohelise Liidu kõneisik Johanne Schmidt-Nielsen.

Sotsiaalliberaalide esindaja Zenia Stampe läks kriitikas veelgi kaugemale. «Kas Inger Støjberg arvab, et pagulaslaagrid on mingisugused töökeskused, kust rikkad riigid saavad tulla ja valida kõige targemaid indiviide?» päris ta oma Facebooki-lehel. «Nagu vanadel päevadel, kus orjad ritta seati, et potentsiaalsed ostjad saaksid kaaluda ja mõõta neid, keda nad tahtsid sisse vedada?»

Taani Pagulasnõukogu soovitas valitsusel jääda paindlikuks. «On hea tahta pakkuda neile, kes siia tulevad, head elu. Kuid põhimõtteliselt on murettekitav tahta jätta laagritesse grupp, keda keegi ei kaitse,» märkis nõukogu peasekretär Anders Kamm.

Taani on üks 28 maailma riigist, kes osaleb UNHCRi ümberasustamisprogrammis. Euroopa riikide seas on nad riiki saabuvate pagulaste arvu poolest viiendad.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles