Austraalia osariik võtab vaktsiinivastaste ohjeldamisel karmima joone

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: SCANPIX

Austraalias Victoria osariigis hakkab 1. jaanuarist kehtima seadus, mille kohaselt ei võeta vaktsineerimata lapsi ei päevahoidu ega lasteaeda.

«Vaktsiinid päästavad elusid,» märkis osariigi tervishoiuminister Jill Hennessy. «Me võtame selles küsimuses karmi joone, sest on tähtis, et me hakkaksime tegelema asjadega nagu läkaköha märkimisväärne sagenemine.»

«Me teame, et näiteks leetrite levik on muutunud tõsisemaks,» jätkas minister.

Hennessey sõnul on tänavu läkaköha esinenud tuhat korda rohkem kui mullu.

«Teadus on selles küsimuses väga selge. Vaktsineerimine päästab elusid,» märkis Hennessey.

Minister märkis, et küsimus on ühiskonna julgeolekus. «See pole ainult üksiku lapse, vaid meie kõigi huvides,» sõnas ta.

Austraalia valitsus on juba riigi tasemel otsustanud, et vanematel, kes jätavad lapsed vaktsineerimata, pole ka õigust riigi toetustele.

Puhtalt usuvabadusele viidates vaktsineerimisest loobumist ei aktsepteerita, küll aga saavad ka edaspidi vabastuse need äärmiselt vähesed lapsed, kelle puhul on meditsiiniliselt kinnitust leidnud, et neid ei saa vaktsineerida.

«Teadus on selles küsimuses väga selge. Vaktsineerimine päästab elusid,» märkis Hennessey. «Ma ei kuula neid, kes levitavad vaktsineerimiste kohta libatõdesid.»

Praeguse seisuga on Victoria osariigis vaktsineeritud umbes 92 protsenti lastest.

Euroopas on üsna sarnased seadused Prantsusmaal. Vanemaid, kes lapsi ei vaktsineeri, koheldakse Prantsusmaal isegi karmimalt: sel moel oma järglaste elu ohtu seadmise eest võib neid oodata umbes 30 000 euro suurune trahv või ka kuni kaheaastane vangistus.

Pealkirja täpsustatud kell 9.42.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles