Kesk-Aafrikas kerkisid esile uued vägistamissüüdistused

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Aafrika Liidu rahuvalvajad Kesk-Aafrika Vabariigis.
Aafrika Liidu rahuvalvajad Kesk-Aafrika Vabariigis. Foto: AFP/SCANPIX

ÜRO missiooni Kesk-Aafrika Vabariigis tabasid uued seksuaalrünnakute süüdistused: kolm noort naist, kellest üks pole veel täisealinegi, väidavad, et neid vägistasid MINUSCA-l teenivad rahuvalvajad.

Seekordsed intsidendid juhtusid Bambari linnas. ÜRO teatel on kuriteos kahtlustatavad sinikiivrid töölt kõrvaldatud. Arvatavate ründajate rahvust pole avaldatud, samas on teada, et Bambaris teenivad ühe maa – Kongo Demokraatliku Vabariigi – sõdurid.

Varem on KAVis seksuaalrünnaku süüdistused tabanud Prantsusmaa, Maroko, Burundi, Rwanda ja Kameruni sõdureid.

Viimatised teated tõstavad MINUSCA-l teenivate sinikiivrite väärkäitumise kohta esitatud süüdistuste arvu 61-le, millest seksuaalrünnakuid on 13.

ÜRO kõneisiku Eri Kaneko sõnul tunneb maailmaorganisatsiooni peasekretär Ban Ki-moon KAVis juhtunu pärast hingepiinu, viha ja häbi. Ban on seksuaalseid kuritarvitamisi rahuvalvajate poolt nimetanud vähkkasvajaks ÜRO süsteemis. Möödunud nädalal vallandas ta eelnevalt ilmsiks tulnud kuritarvituste jada pärast MINUSCA senise juhi Babacar Gaye.

Vastavalt ÜRO reeglitele peab uurimist alustama kuritöökahtlustusega sinikiivrite kodumaa. Kui seda kümne päeva jooksul ei juhtu, käivitab juurdluse ÜRO, kes aga samas ei saa sinikiivreid kuritöö eest karistada.

Juhtunu valguses on üles kerkinud kahtlused, et seksuaalne kuritarvitamine võib sinikiivrite seas olla sage. Mullu juunis paljastas ÜRO enda juurdlus, et Haitil ja mujal on rahuvalvajad asjade ja toidu eest endaga seksima veennud rohkem kui 200 naist, kellest kolmandik polnudki õieti naised, vaid alaealised.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles