Väidetavalt on Poolast leitud natside kullarong

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Natsid 1942. aastal Poola juute ahistamas.
Natsid 1942. aastal Poola juute ahistamas. Foto: SCANPIX

Üks Poola ja üks Saksa kodanik on esitanud dokumendid, milles väidavad, et leidsid Edela-Poolast Wałbrzychist väärismetalle täis Teise maailmasõja aegse natsi-Saksamaa rongi.

See pani taas uue hooga käima kümnendeid ringelnud kuulujutud Punaarmee lähenedes Sileesia mägedesse peidetud Saksamaa kummitusrongidest ja natside salatunnelitest.

Dokumentide esitajad tahavad leiukoha paljastamise eest saada kümme protsenti leiu väärtusest. Väidetavalt avastasid nad 150-meetrise soomusrongi. Oma taotluses Wałbrzychi võimudele väidavad nad, et rongis on väärtesemeid, hinnalisi tööstusmaterjale ja väärismetalli.

Kohalike ametnike sõnul on loo juures küll mitmeid ebaselgeid asjaolusid, aga leidub ka detaile, mis lisavad usutavust väitele, et selline rong on tõepoolest leitud.

Enne Teist maailmasõda Waldenburgi nime all Saksamaale kuulunud Wałbrzych langes Punaarmee kätte 1945. aasta 8. mail.

Punaarmee eest taganevad Saksa väed võtsid endaga kaasa suure hulga väärtesemeid. Neist tuhanded on siiani kadunud, näiteks Czartoryski muuseumist röövitud Raphaeli «Noore mehe portree».

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles