Härga lohutama hüpanud hispaanlanna sai PETA-lt kiita

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
PETA aktivist 2008. aastal europarlamendi ees peetud härjavõitluse vastasel meeleavaldusel.
PETA aktivist 2008. aastal europarlamendi ees peetud härjavõitluse vastasel meeleavaldusel. Foto: AFP/SCANPIX

Loomakaitseorganisatsioon PETA kiidab aktivisti, kes hüppas Lõuna-Hispaanias härjavõitlusareenile surevat looma lohutama.

38-aastane loomaõiguslane Virginia Ruiz hüppas La Malagueta areenile reedel Lõuna-Hispaanias Malagas tuhandete pealtvaatajate silme all. Lõpuks tiriti ta sealt minema, saateks vaatemängule tulnute lehvivad taskurätid ja protestikisa.

Ruizi jutu järgi polnud tema algseks plaaniks sugugi areenile hüppamine. Ta plaanis vaid filmida härjavõitluse julmust, ei suutnud aga vastu panna haletsustundele, kui kuulis sureva looma häält. «Ma tahtsin talle armastust pakkuda enne, kui ta siit ilmast lahkub,» rääkis Ruiz.

Karistuseks võib Ruiz saada kuni 6000-eurose trahvi.

Kindral Francisco Franco diktatuuri ajal aastatel 1939-1975 propageeriti härjavõitlust kui hispaania rahvuslikku vaatemängu. Viimastel aastatel on vaatajahuvi selle vastu aga kahanenud, eriti just noorte seas. Teatud austajaskond püsib sellel alal aga siiani ja matadooridel on omad fännid.

Oma keele ja viimasel ajal ka tugevneva eraldumissooviga Kataloonia, kel on ka Franco režiimist eriti halvad mälestused, keelas härjavõitluse aastal 2012. Enne seda olid selle spektaakli illegaalseks kuulutanud Kanaari saated, kus härjavõitlus polnud kunagi väga populaarne olnud. Samas on härjavõitlusel austajaid Lõuna-Prantsusmaal ja teatud Ladina-Ameerika maades.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles