Rootsi paremäärmuslased tõusid suurima toetajaskonnaga parteiks

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Stockholmi metroojaam
Stockholmi metroojaam Foto: SCANPIX

Rootsi heldet immigratsioonipoliitikat vastustav paremäärmuslik erakond Rootsi Demokraadid tõusis neljapäeval avaldatud küsitlustulemuste põhjal esmakordselt riigi suurima toetajaskonnaga parteiks.

Erakonda toetab neljandik ehk 25,2 protsenti kõigist Yougovi arvamusküsitlusele vastanuist, kirjutas uuringut tutvustanud ajaleht Metro.

Rootsi Demokraatidele järgnevad peaminister Stefan Löfveni sotsiaaldemokraadid 23,4 protsendiga. Kolmandal kohal on konservatiivne opositsioonierakond Moderaadid 21 toetusprotsendiga.

Radikaalsest paremäärmuslusest välja kasvanud Rootsi Demokraadid said 2010. aastal esimest korda parlamenti, nende peaeesmärk on riigi immigratsiooni- ja pagulaspoliitika koomaletõmbamine.

«Rahulolematus valitsusega on üldiselt suur, mitte ainult tema immigratsiooni- ja integratsioonipoliitikaga. Paljud ei näe moderaatides neis küsimustes alternatiivi ja sellepärast pöörduvad nad meie poole,» ütles Rootsi Demokraatide parteisekretär Richard Jomshof uudisteagentuurile TT oma erkaonna tugevat tulemust kommenteerides.

Rootsi võttis eelmisel aastal vastu 80 000 pagulast, mis on Euroopa Liidus suurim arv ühe elaniku kohta.

Jomshof tunnistas, et erakond võitis ka hiljutisest vastuolulisest kampaaniast Stockholmi tänavatele tekkinud kerjuste vastu, kellest suurema osa moodustavad paljudes Euroopa riikides tagakiusatavad mustlased.

Rootsi Demokraadid saavutasid 2014. aasta parlamendivalimistel 12,9 protsendiga kolmanda tulemuse ja said 349-kohalises parlamendis 49 kohta. Ükski teine parlamendipartei ei nõustunud aga nendega koalitsiooni minema.

Neljapäeval avaldatud küsitlus viidi läbi 14.- 17. augustil 1527 inimese hulgas. Vaid mõni päev varem oli kaks Eritrea põgenikku peetud kinni kahtlustatuna IKEA kaubamajas kahe inimese surnukspussitamises.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles