Uus trend: albaanlastest migrandid pürgivad Göteborgi kaudu Ühendkuningriiki

Inna-Katrin Hein
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Göteborgi sadam
Göteborgi sadam Foto: SCANPIX

Rootsi sadamalinnas Göteborgis ollakse harjunud, et kaubalaevadega saabuvad sinna illegaalsed immigrandid, kuid nüüd on migrantide käitumistrend muutunud.

Albaaniast pärit põgenikud kasutavad Göteborgi edasiliikumiseks Suurbritanniasse, edastab Yle.

«Tegemist on riskigrupiga. Albaanlased saabuvad illegaalselt ja lahkuvad illegaalselt. Võib juhtuda, et nii mõnigi neist hukub,» teatas Göteborgi sadama julgeolekujuht Thomas Fransson.

Franssoni sõnul on juba paar juhtumit, milles ebaseaduslikult laevadele pürginud on vigastada saanud. Albaanlased peidavad end erinevatesse sõiduvahenditesse, mis aitavad neil jõuda kontrollitavale ja turvatavale sadamaalale.

Sel suvel on Göteborgi sadama kinniselt alalt saadud kätte 40 albaanlast.

«Meil on elektriaiad, valvekaamerad ja signaalsüsteem. Samuti on olemas jälje- ja narkokoerad. Samas käib läbi Göteborgi sadama 4000 kaubalasti päevas ja me ei jõua neid kõiki kontrollida,» selgitas Fransson.

Rootsi Göteborgi sadamast läheb nädalas umbes kümme kaubalaeva Ühendkuningriigi erinevatesse sadamatesse.

Rootsi andmetel on Euroopas teistest riikidest põgenike kõrval aina enam albaanlasi. Albaania kodakondsusega isikutel on vaja Suurbritanniasse saabumiseks viisat, kuna see riik ei ole Schengeni viisaruumis.

Alabaanlased kasutavad Ühendkuningriiki jõudmiseks enim Prantsusmaa Calais`sadamat.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles