New Yorgi linnapea kavatseb keelata suitsetamise ka vabas õhus

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
New Yorgi linnapea Michael Bloomberg.
New Yorgi linnapea Michael Bloomberg. Foto: SCANPIX

New Yorgi linnapea Michael Bloomberg tahab veelgi laiendada linna suitsetamiskeeldu, mis kehtib juba restoranides ja baarides. Linnapea loodab keelata suitsetamise ka parkides, randades, promenaadidel, jalakäijate tsoonides ja teistes avalikes vabaõhu paikades.

Paljude suitsetajate arvates on see aga järjekordne halb näide sellest, kuidas valitsus kirjutab inimestele ette, kuidas nad käituda võivad, vahendab Reuters.

Bloomberg keelustas juba restoranides transrasvade kasutamise ja tahab keelata ka suhkrurohkete jookide soetamise toidutemplitega, võitlemaks ühiskonnas laialt levinud ülekaalulisusega. Järgmise sammuna tervislike eluviiside propageerimisel tahab Bloomberg vähendada restoranitoitudes kasutatava soola kogust.

«Sigareti suitsetamine on seaduslik käitumine. Valitsuse ülesanne pole dikteerida või sundida kedagi sellest loobuma,» sõnas kodanikealgatuse New York City Citizens Lobbying Against Smoker Harassment juht Audrey Silk. «Lõpuks on suitsetamine nii keelatud igal pool, ka inimeste kodudes.»

Kuigi ka 2003. aastal kehtima hakanud suitsetamiskeeld baarides ja restoranides põhjustas proteste, on nüüdseks uue seadusega harjutud. Linnanõukogu kiidab ka avalike vabaõhuruumide suitsetamiskeelu suure tõenäosusega heaks, kuigi hääletamise kuupäeva pole veel paika pandud.

Bloomberg on juhtinud New Yorki alates 2002. aastast. Linnapea võitleb üleriigiliselt aktiivselt soola sisalduse vähendamise eest toidutööstuste toodangus. Lisaks on Bloomberg südameasjaks võtnud takistada suhkrurohkete jookide soetamist n-ö toidutemplitega ehk vautšeritega, mida 42 miljonit väikese sissetulekuga ameeriklast toidu ostmisel kasutavad.

Linnapea sõnul toetab suitsetamise keelamist ka vabas õhus lausa 65 protsenti New Yorgi elanikest.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles