Rongiründaja peatanud ameeriklased: «Peksime teda, kuni ta kaotas teadvuse.»

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Vasakult: Spencer Stone, Anthony Sadler, Alek Skarlatos.
Vasakult: Spencer Stone, Anthony Sadler, Alek Skarlatos. Foto: Reuters/ScanPix

Reede pärastlõunal Hollandist Prantsusmaale teel olnud kiirrongis islamiterroristist tulistaja kahjutuks teinud ameeriklased rääkisid meediale lähemalt, kuidas nad kriisiolukorras käitusid.

«Nägin tüüpi sisenemas vagunisse koos Kalašnikovi automaadi ja püstoliga. Sel hetkel kükitasime koos mu sõbraga maha. Vaatasin talle otsa ja ütlesin: «Lähme!»,» jutustas 22- aastane sõjaväelane Alek Skarlatos Sky News`ile.

Euroopas puhkusereisil viibinud 22-aastane Skarlatos, tema teenistuskaaslane Spencer Stone ja üliõpilane Anthony Sadler järgnesid terroristile mööda vagunit. «Spencer hakkas tüübiga maadlema ja Alek väänas tal automaadi käest,» kirjeldas toimunut Sadler. «Püssimees tõmbas välja kastilõikaja ja sähvas sellega Alekit paar korda. Siis me peksime teda kolmekesi, kuni ta kaotas teadvuse.»

Sadleri väitel ei öelnud relvastatud mees kogu aja mitte sõnagi. Üks kaasreisijatest aitas ründaja kinni siduda, sellal kui Skarlatos tegeles relvade kahjutuks tegemisega.

Alles pärast seda märkasid ameeriklased reisijat, kelle kõris oli tugevalt veritsev haav. Parameedikuna väljaõpet saanud Spencer asus temaga tegelema – hoolimata sellest, et tema enda käsi oli viga saanud. «Spencer toppis tema kaela lihtsalt kinni, et ta ei sureks. Kõike seda ajal, kui ta ise tugevalt veritses,» rääkis Sadler.

Skarlatos lisas, et nad täitsid lihtsalt oma kohust. «Tegime seda, mida pidime tegema. Sa kas jooksed minema või võitled. Meie otsustasime võidelda, meil vedas ja ei saanud surma,» rääkis mees.

Ameeriklastest kolmik on saanud oma vapruse eest kiita nii Valgelt majalt kui Prantsusmaa siseministeeriumilt. Ründaja on nüüdseks tehtud kindlaks kui 25-aastane marokolane Ayoub El-Khazzani, kelle äärmuslike vaadete kohta sai prantsuse politsei vihjeid juba aasta varem. 

Videost on näha hetke, kui mehed on juba terroristi maha murdnud. 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles