Guatemala president pole skandaalist hoolimata tagasi astunud

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Guatemala president Otto Perez Molina  (keskel)
Guatemala president Otto Perez Molina (keskel) Foto: SCANPIX

Guatemala president Otto Perez Molina keeldus laupäeval ametist lahkumast, teatas riigipea eestkõneleja.

Tuhanded inimesed kogunesid laupäeval pealinna tänavatele vehkides plakatite ja lippudega ning nõudes riigipea tagasiastumist.

«Otto - varas! Kao minema, Otto!» karjusid meeleavaldajad.

Guatemala valitsust raputab korruptsiooniskandaal, mille keskmes on president isiklikult ja endine asepresident Roxana Baldetti, kes reedel vahistati.

«Inimesed nõuavad riigi ajaloo kõige suurema varaste valitsuse lahkumist, mida juhib Otto Perez,» ütles Jose Catalan, kes kandis plakatit kirjaga: «Astu juba tagasi, Otto - vangla ootab!»

Uudisteagentuuri AP andmetel astusid protestiks korruptsiooniskandaali vastu tagasi aga kaks ministrit ja kõrge riigiametnik. Justiitsminister Thelma Aldan märkis, et peab äärmiselt tõenäoliseks, et korruptsioonis on osaline ka president. Majandusminister  Sergio de la Torre ütles, et peab võimatuks ametis jätkamist Baldetti vahistamise järel.

Guatemala prokuratuur ja ÜRO uurimiskomitee süüdistavad presidenti, et riigipea oli üheks ninameheks riiki vapustanud ulatuslikus pistisesüsteemis tolliteenistuses.

ÜRO uurimiskomisjoni juht Ivan Velasquez kinnitas, et «kahjuks on avastatud tõendeid selle kohta», et Guatemala endine asepresident Baldetti ja Molina «olid osalised korruptsiooniskeemi kõikidel tasemetel».

President on süüdistused tagasi lükanud.

Guatemala endine asepresident Baldetti astus tagasi 8. mail seoses paljastustega ulatuslikust pistisesüsteemist tolliteenistuses. Baldetti astus tagasi pärast seda, kui üht tema peamist abi Juan Carlos Monzoni süüdistati osalemises skeemis, millega vähendati imporditariife altkäemaksu eest.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles