Duda Tallinnas: NATO idapiiril peaks olema püsibaasid nagu varemgi

Kadri Veermäe
, toimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Poola president Andrzej Duda ja Eesti riigipea Toomas Hendrik Ilves täna Okupatsioonide muuseumis pressikonverentsil.
Poola president Andrzej Duda ja Eesti riigipea Toomas Hendrik Ilves täna Okupatsioonide muuseumis pressikonverentsil. Foto: Liis Treimann

NATO püsibaasid olid varem NATO idapiiril, enne kui uued Ida-Euroopa riigid alliansiga liitusid ning nii peaks see olema ka tänapäeval, sõnas Eestisse esimese riigivisiidi teinud Poola uus president Andrzej Duda täna Tallinnas.

«Pole saladus, et NATO baasid või USA sõjaväebaasid funktsioneerisid enne 1989. aastat samamoodi selle idapiiril ja teevad seda praegugi. Üsna loomulik, et nüüd, pärast seda, kui regioonis toimusid suured muutused ja alliansiga liitusid uued riigid Ida-Euroopas, peaks see piir veelgi rohkem itta liikuma,» ütles Duda täna Tallinnas.

Duda vastas nii Postimehe küsimusele, miks ei või regiooni kaitsmisel jääda lootma NATO kiirreageerimisvägedele, vaid vaja on ka NATO püsibaase. NATO hinnangul peaks liikumine toimuma just esimeste suunas, püsibaasid kuuluvad pigem külma sõja aega.

NATO peab ajaga kaasas käima, sõnas Duda ja rõhutas, et pärast 1989. aastat paktiga liitunud Eesti ja Poola kutsuvad  liitlastel tagama nende julgeolekut – kuid nad ka eeldavad seda.

Püsivalt baaside või varustuse hoidmine Poolas, Balti riikides või Rumeenias poleks Duda hinnangul õigustatud ainuüksi ajalooliselt, vaid ka tänaste oludega, milles mängivad oma rolli muutuv maailm ja taaselustuvad imperialistlikud tendentsid.

President Toomas Hendrik Ilves rõhutas tänasel kohtumisel, et meie julgeolekuhuvide kaitsmisel mängib keskset rolli Poola. «On ainult üks suur riik Euroopas, kes saab aru massideportatsioonide mõistest. «Peame rõhutama, et sõda Ukraina vastu näitab, kui habras võib olla vabadus. Mida me nägime 1990., 1991. aastatel, ei ole kahjuks ümberpööramatu. Vabaduse hoidmiseks tuleb tööd teha iga päev, siinsamas kodus, liitlastega Euroopas ja Atlandi-ülesel teljel,» sõnas Ilves.

Ilvese hinnangul on muutunud julgeolekuseisus oluline NATO kui kaitsealliansi veelgi nähtavam ja mõjusam kohalolek oma piiririikides.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles