Nepali parlament asub arutama uut põhiseadust

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Lalitpur, Nepal
Lalitpur, Nepal Foto: SCANPIX

Nepali parlamendisaadikud asuvad arutama uue põhiseaduse muudetud varianti, mis pühapäeva õhtul parlamenti jõudis.

Parteid jõudsid sel kuul kokkuleppele, mille kohaselt jagatakse riik põhiseaduse alusel kuueks provintsiks. Uues variandis on provintse seitse.

Kavandatavad sisepiirid on tekitanud aga ägedaid proteste marginaalsetes kogukondades, kes alustasid pühapäeval kahepäevast üleriigilist streiki.

«Ma palun luba esitada see seadus siin auväärses assamblees,» ütles valitseva Nepali Kongressipartei saadik Krishna Prasad Sitaula.

«Me saame arutada kõiki küsimusi siinsamas, me saame otsida lahendusi,» sõnas ta, kui mitu opositsiooni liiget skandeerisid protestihüüdlauseid ning mõned lahkusid protesti märgiks istungitesaalist.

Sajad meeleavaldajad on teinud kampaaniat põhiseaduse uue variandi vastu, öeldes, et kavandatud provintsid ei suuda tagada margniaalsete kogukondades poliitilist esindatust.

Meeleavaldajate ja politsei vahel on viimase kahe nädala jooksul aset leidnud arvukalt kokkupõrkeid. Kolm inimest on saanud surma.

Nepali poliitilised liidrid otsustasid pärast rahutusi lisada kuue provintsi mudelile ühe juurde, kuid muudatused ei ole kogukondi rahuldanud.

Töö uue põhiseaduse koostamiseks algas 2008. aastal pärast aastakümne kestnud maoistide mässu, mis nõudis hinnanguliselt 16 000 inimese elu ning kukutas 240 aastat kestnud hindude monarhia.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles