Rongis massimõrva ära hoidnud saavad Prantsusmaa kõrge aumedali

Inna-Katrin Hein
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
USA suursaadik Prantsusmaal Jane Hartley (paremalt teine), ameeriklasest üliõpilane Anthony Sadler (vasakul), USA õhujõudude piloot Spencer Stone (vasakult teine) ja USA Rahvuskaardi esindaja Alek Skarlatos (paremal)
USA suursaadik Prantsusmaal Jane Hartley (paremalt teine), ameeriklasest üliõpilane Anthony Sadler (vasakul), USA õhujõudude piloot Spencer Stone (vasakult teine) ja USA Rahvuskaardi esindaja Alek Skarlatos (paremal) Foto: SCANPIX

Möödunud nädala reedel, 21. augustil avas relvastatud isik Amsterdam-Pariis kiirrongis tule, kuid tänu ameeriklastest sõduritele ja teistele reisijatele jäi massimõrv olemata.

Prantsusmaa president autasustab USA õhujõudude esindajat Spencer Stone`i, USA Rahvuskaarti kuuluvat Alek Skarlatost, USA üliõpilast Anthony Sadlerit ja inglast Chris Normanit  Légion d'honneur medaliga, edastab BBC.

Prantsuse president François Hollande annab autasud, mis on Prantsusmaa kõrgeimad, üle täna.

Tulistajat takistanud, kuid anonüümseks jääda soovinud prantslastest reisija ning Prantsuse-USA kodakondsusega mees, kes sai haavata, saavad samuti medali, kuid hiljem.

Tänasel medalite üleandmisel osalevad ka Belgia peaminister Charles Michel, USA suursaadik Prantsusmaal Jane Hartley ja Prantsuse siseminister Manuel Valls.

Prantsuse võimude sõnul oli tulistajaks 25-aastane Marokost pärit Ayoub El-Khazzani, kes on äärmusislamist.

El-Khazzani elas nii Prantsusmaal, Hispaanias kui Belgias, enne kui reisis Süüriasse ja sealt uuesti Euroopasse.

Wikipedia: Legion d'Honneur´i (Auleegion) asutas keiser Napoleon Bonaparte 19. mail 1802. Ordre national de la Légion d'honneur on Prantsusmaa kõrgeim autasu, mis jaguneb viieks kategooriaks: Chevalier (rüütel), Officier (ohvitser), Commandeur (komandör), Grand Officier (suurohvitser) ja Grand Croix (suurrist).

Autasu motoks on «Honneur et Patrie» (Au ja isamaa). Auleegioni peakorter asub Pariisis Seine´i jõe vasakul kaldal Palais de la Légion d'honneur palees.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles