Pildid: Nepal avab Džomolungma taas mägironijatele

Inna-Katrin Hein
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.

Nepali võimud avavad mägironijatele sügishooajaks taas maailma kõrgeima mäe Džomolungma (8848 meetrit).

Aprillis tabas mäge maavärin, mis tõi kaasa lumelaviini, milles hukkus 18 mägironijat, edastab AFP.

Loodusõnnetusest tingitud surmajuhtumite tõttu teatas Nepal, et mägi suletakse ronijatele.

Maavärina tõttu muutusid mitmed seni turvalised ronimispaigad ohtlikuks.

Mägironijad peavad Džomolungmal sügishooajal ronimist kevadisest ronimisest ohtlikumaks, kuna siis puhuvad tugevamad tuuled ning temperatuurid on madalamad.

Selle tõttu eelistab enamik mägironijatest kevadist, mitte sügist ronimishooaega.

Nepali turismiminister Kripasur Sherpa andis eile Katmandus tseremoniaalselt üle esimese sügishooaja ronimisloa jaapanlasest mägironijale Kuriki Nobukazule.

«Olen õnnelik, et saan selle loa anda. Maavärin tekitas palju kahju Nepali turismimajandusele, kuid nüüd saame uuesti alustada. Loodan, et Nepal on ikka atraktiivne mägironimiskoht,» teatas turismiminister.

Nepali turismiameti teatel on sügishooajal ronimisluba palunud juba 14 mägironijate rühma.

25. aprillil 2015 Nepalis aset leidnud maavärinas kaotas elu rohkem kui 8000 inimest. Lisaks linnadele ja küladele said kannatada ka Džomolungma baaslaager ning mitmed ronimisteed.

Maavärina tõttu kaotas Nepal tuhandeid turiste, kes muidu oleksid sinna läinud. Turism annab Nepalis tööd umbes poolele miljonile inimesele.

Nepal palus rahvusvahelisel mägironimisekspertide grupil uurida kannatada saanud mägironimisteid, et teha kindlaks, kui turvalised need on.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles