Türgi tähtsaim islamiinstitutsioon hoiatab jedi usu eest

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Jedi rüütlid Coruscantil
Jedi rüütlid Coruscantil Foto: Shooting Star/Shooting Star/Sipa USA

Usuasjade Direktoraadi(Diyanet) igakuises väljaandes hoiatab Marmara ülikooli professor Bilal Yorulmaz «Tähesõdadest» inspireeritud jedi liikumise eest.

Yorulmazi sõnul on tegemist ohtliku uue religiooniga, millel Austraalias 70 000 ja Suurbritannias 390 000 järgijat.

Yorulmaz sarjas ka Türgi filmitegijaid, kes kujutavad religioosseid tegelasi halvas valguses ja annavad rumalatele tegelaskujudele islamiusuga seostatavaid nimesid.

Jedi usk jõudis Türgi meedia fookusesse neli kuud tagasi, kui pajud riigi tudengid nõudsid internetikampaaniates budistlike ja jedi templite rajamist ülikoolide juurde. Selline iseäralik palve oli vastuseks Istanbuli Tehnikaülikooli rektori Mehmet Karaca lubadusele ehitada ülikooli juurde suurejooneline mošee.

Yorulmazi sõnavõtt ei väljenda aga kõigi auväärsete islamiõpetlaste arvamust. Habertürk'le antud intervjuus leidis teoloog Abdülaziz Bayındır, et «Tähesõdade» tüüpi filmid on loomulikud ja täiesti sallitavad, kui nad just vägivallale ei õhuta.

Eelnevalt on Diyanet sarjanud Islamiriigi usuõpetustega vastuolus olevat barbaarsust.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles