Roheline Hiina värvis maailma turud punaseks

Aivar Õepa
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Naistel on investeerimisel meeste ees mitmeid eeliseid.
Naistel on investeerimisel meeste ees mitmeid eeliseid. Foto: Mark Schiefelbein / AP

Hiinas on punane õnne värv, seepärast on Shanghai ja Shenzheni aktsiaturul kasutusel ka muule maailmale vastupidine värviskeem – punane tähendab tõusu, roheline langust. Tänahommikune õnnevärvi puudumine Hiina aktsiakauplejate ekraanidel ujutas punasega üle kõigepealt teised Aasia turud, siis Euroopa ning pärastlõunaks ka Ameerika.

Kuu algusest olid Hiina aktsiad kaotanud väärtusest juba rohkem kui kümnendiku ning nädalavahetusel ootasid investorid Hiina valitsuselt meetmeid, mis peatanuks börsil edasise müügilaine. Peking aga midagi ette ei võtnud ja pettunud investorid alustasid börsi esimesel lahtiolekuminutil aktsiate müümisega.

Päevaga üle kaheksa protsendi väärtusest kaotanud Hiina aktsiaindeksid andsid müügisignaali ka teistele turgudele. Tokio Nikkei indeks lõpetas kauplemispäeva 4,6 protsenti madalamal, 6,3 protsenti langes Frankfurdi DAX indeks, 5,9 protsenti Londoni FTSE100 ja 7,1 protsenti Amsterdami AEX.

Puutumata ei jäänud ka Põhjamaade ja Balti turud, kus langus ulatus neljast kuue protsendini. Tallinna indeks OMXT lõpetas kauplemispäeva 5,03 protsenti madalamal reedesest sulgemistasemest.

Euroopast kandus languslaine üle Atlandi ookeani, kus juba enne börsi avanemist olid Nasdaq ja Dow Jonesi tööstusindeks DJI nelja protsendi võrra madalamal eelmise reede tasemest ja avanedes ulatus miinus üle kuue protsendi. Esimese kauplemistunniga mõlemad indeksid küll mõnevõrra kosusid.

Hiinast tulnud rohelus värvis punaseks ka toorainete turu. Mitmed toorained, nende seas toornafta ja vask, kukkusid viimase kuue aasta odavaimale tasemele.

«Oleme keset täiemahulist kasvuhirmu,» kirjutasid investeerimispanga JP Morgan analüütikud täna klientidele saadetud kirjas, viidates, et Hiinast alanud hirm, et majanduskasvu ootused siiski ei täitu, paneb investorid raha mujalt varaklassidest välja võtma.

Tokio Shinsei panga analüütik Takako Masai ütles Reutersile, et toimuv meenutab 1990ndate paanikat Aasia turgudel: «Spekulandid müüvad kõige riskialtimat vara.»

«See on Hiinast juhinduv makromajanduslik paanika,» ütles ABN Amro panga investeeringute juht Didier Duret. «Kuniks näeme paremaid majandusnäitajaid või tugevat poliitilist sekkumist läbi laiaulatusliku rahaturu lõdvendamise, jäävad turud kõikuma.»

S&P Capitali strateegi Sam Stovalli sõnul aga näitab senise languse tempo, et tegu on pigem korrektsiooni, mitte pikemaajalise karu- ehk langusturu saabumisega. Korrektsiooniks nimetatakse indeksite kümneprotsendist langust tippudest ja karuturg algab, kui miinus ulatub üle 20 protsendi.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles