Indias toimus kohtuistung Eesti laevakaitsjate üle

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Marina Kaljurand.
Marina Kaljurand. Foto: Stanislav Moshkov / Õhtuleht

Täna toimus Indias Tuticorini kohtus järjekordne istung piraaditõrjelaeva kõigi meeskonnaliikmete üle, teatas välisministeerium.

Kohtuistungil loeti laevakaitsjatele ette süüdistused ja küsiti igalt kohtualuselt, kas ta tunnistab ennast süüdiolevaks või mitte. Kõik kohtualused eitasid oma süüd.

Edasiste kohtuistungite ajal kuulatakse kohtualused ükshaaval üle. Järgmine istung toimub 14. septembril.

«Me oleme laevakaitsjate kaasuse puhul nõu pidanud Euroopa Liidu institutsioonidega. Mis puudutab meie laevakaitsjaid, siis täna oli kohtuistung, kus nad viibisid kohal,» lausus välisminister Marina Kaljurand esmaspäeval Euroopa Liidu välispoliitikajuhi Federica Mogheriniga antud ühisel pressikonverentsil vastuseks BNS-i küsimusele.

Kaljuranna sõnul ei ole laevakaitsjaid aasta jooksul kohtuprotsessi toimingutesse kaasatud. «See on nüüd teistmoodi. Meile antakse võimalus kohapeal osaleda ja rääkida. Kui nad seda ei soovi, esindab neid advokaat.»

«Vahepeal tekib küsimus, miks nad peavad seal riigis viibima, kui nendega protsessi toiminguid läbi ei viida,» ütles välisminister.

Tähtaeg, millest Eesti lähtub, on juunist jooksma hakanud kuus kuud, mille ülemkohus andis osariigi kohtule kaasust tagasi saates menetlemiseks, lausus Kaljurand. «Eesti loodab, et kuue kuu jooksul, millest kaks on juba läbi, leitakse lahendus ja nad saavad lõpuks koju tagasi pöörduda.»

India Tuticorini kohtus algas esmaspäeval Eesti laevakaitsjate kaasuse sisuline arutelu. Eelmise, 12. augustil toimunud istungi näol oli tegemist protseduurilise istungiga. Siis kaasus registreeriti ning arutati tehnilisi küsimusi.

India lõunapoolseima osariigi Tamil Nadu politsei arreteeris üle-eelmise aasta 18. oktoobril piraaditõrjelaeva Seaman Guard Ohio 35 meeskonnaliiget, kelle hulgas oli ka 14 Eesti kodanikku.

Detsembris esitati kogu kinnipeetud meeskonnale süüdistus ebaseaduslikus kütuse tankimises, ebaseaduslikus relvade käitlemises ja ebaseaduslikus territoriaalvetesse sisenemises.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles