Liibüa kutsus rahvusvahelistele õhulöökidele ISi vastu

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Liibüa sõdurid
Liibüa sõdurid Foto: SCANPIX

Liibüa välisminister Mohamed al-Dayri kutsus tühistama riigi suhtes kehtestatud relvaembargot ning alustama rahvusvahelisi õhulööke äärmusrühmituse Islamiriik (IS) vastu, mis tema sõnul ähvardab rajada Liibüas «tagalabaasi».

«Olukord on äärmiselt tõsine,» ütles Misratas baseeruva Liibüa rahvusvaheliselt tunnustatud valitsuse välisminister al-Dayri Pariisis. «Inimesed hukkuvad, neid lüüakse risti, põletatakse elusalt, kaevatakse välja haudadest. Liibüalased ei mõista, miks rahvusvaheline üldsus nende ohtude peale ei ärka.»

Dayri sõnul on IS kinnitanud Liibüas kanda Derna, Benghazi, Sirte ja Sabratha linnas. «Nad ei ole veel hõivanud naftavälju, kuid me kardame, et mitu puurkaevu võib langeda nende kontrolli alla,» ütles minister. «Laupäeval kutsusid ISi liidrid Iraagis ja Süürias tugevdama pühasõdalaste ridu Liibüas. Nad soovivad muuta Liibüa oma tagalabaasiks.»

Tema sõnul on ISil praegu Liibüas piiratud vahendid ning sellega võitlevad mitu islamirühmitust.

Dayri hinnangul jäeti Liibüa 2011. aasta kodusõja järel omapäi.

Välisminister kutsus ÜROd tühistama riigile kehtestatud relvaembargot. «Me ei räägi keerukast sõjavarustusest, ent vajame minimaalset, et terrorismi vastu kohaselt võidelda. Samuti loodame õige pea rahvusvahelisele sekkumisele.»

Liibüas valitseb kaos alates 2011. aasta sügisel diktaator Muammar Gaddafi kukutamise ja tapmisega lõppenud kodusõjast. Riigil on kaks valitsust ja kaks parlamenti alates 2014. aasta augustist, kui Tripoli hõivas islamirühmituste koalitsioon Fajr Libya (Liibüa Koidik) ning rahvusvaheliselt tunnustatud valitsus pages riigi idaossa.

ÜRO kehtestas Liibüale 2011. aastal relvaembargo, mida Julgeolekunõukogu tänavu märtsis pikendas, kuid klausliga, mis lubab sanktsioonikomiteel teha mõnele riigile erandi, kui selle taotlust peetakse põhjendatuks.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles