Poola viimane kommunistlik liider annab kohtus aru

Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Toimetaja: Oliver Tiks
Copy
Wojciech Jaruzelski.
Wojciech Jaruzelski. Foto: Reuters / Scanpix

Poolas astus täna kohtu ette riigi kommunistliku ajastu viimane liider, kunagine president kindral Wojciech Jaruzelski, keda süüdistatakse kuriteo sooritamises sõjalise seisukorra välja kuulutamise ja rakendamisega aastal 1981.

 

 

Solidaarsusliikumise mahasurumise käigus tolle aasta detsembris hukkus kümneid inimesi, kuid Jaruzelski väidab, et kui tema poleks tanke tänavatele saatnud, oleks tulnud need sisse Nõukogude Liidust, mida ta üritas ära hoida, vahendas BBC News.

Jaruzelski kõrval on opositsiooni mahasurumise pärast kohtu all veel kaheksa endist ametnikku, keda süüdistatakse «kriminaalse militaarorganisatsiooni» loomises sõjaseisukorra kehtestamiseks.

Poola kunagist presidenti võib süüdimõistmise korral oodata kümne aasta pikkune vangistus. 85-aastane Jaruzelski ja veel kolm süüdistatavat olid ka ise kohtusaalis, ülejäänud aga puudusid kehva tervist põhjuseks tuues.

Varssavis alanud protsess tõmbab endale suurt tähelepanu ajakirjanduses, ehkki neid poolakaid pole enam ilmselt palju, kes sooviksid eakat ja põdurat Jaruzelskit veel trellide taha saata.

Poola kommunistliku režiimi kukutamise järel riigi etteotsa tõusnud Solidaarsuse valitsus lükkas juba kahe aastakümne eest tagasi üleskutsed poliitilise kättemaksu korraldamisest endistele liidritele.

 

Tagasi üles