Vene ärilehe raport avalikustas kogemata Ukrainas hukkunud Vene sõdurite arvu

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Ukraina kunstniku erineva kaliibriga hülssidest tehtud Putini portree Kiievis
Ukraina kunstniku erineva kaliibriga hülssidest tehtud Putini portree Kiievis Foto: Efrem Lukatsky/AP

Kuivade statistikafaktide edasiandmisele keskendunud väljaanne Деловая Жизнь kirjutas sõjaväega seotud kulutusi edastavas artiklis, et kompensatsiooni on makstud 2000 hukkunu perele ja 3200 haavatud sõjaväelase omastele. Vene tsensorid eemaldasid antud teabe.

Enne eemaldamist lekkisid antud arvud siiski Ukraina lehte Novy Region. Vastavate kompensatsioonide kogukulu on 20 miljonit dollarit. Seda pole riigikaitse peale kulutatava 50 miljardi dollariga võrreldes kuigi palju, kuid siiski piisavalt, et saada mingis sõnastuses ametlikult ära märgitud.

President Putini dekreedi alusel on hukkunud Vene sõdurite arv rahuajal riigisaladus. Dissident Boriss Nemtsov tapeti vahetult enne Ukrainas hukkunud Vene sõdurite arvu täpsustava uurimuse lõpetamist. Riigisaladuste avalikkuse ette toomine on kriminaalkuritegu: pered, kes räägivad avalikult Ukrainas hukkunud sugulastest, riskivad nii oma valurahade ja pensionite kaotamisega kui ka kriminaalsüüdistustega.

Hiljutiste uuringute kohaselt usub neljandik venelastest, et Ukrainas on Vene vägesid.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles