Lõuna-Sudaani president allkirjastas rahuleppe kodusõja lõpetamiseks

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Lõuna-Sudaani president Salva Kiir
Lõuna-Sudaani president Salva Kiir Foto: SCANPIX

Lõuna-Sudaani president Salva Kiir andis kolmapäeval allkirja rahulepingule, millega soovitakse lõpetada riigis 20 kuud kestnud kodusõda.

President väljastas enne allkirjastamist nimekirja tõsistest reservatsioonidest ning hoiatas, et lepe ei pruugi kestma jääda.

«Praeguses rahu(leppes), mida täna allkirjastame, on niivõrd palju asju, mille peame tagasi lükkama,» lausus Kiir tseremoonial, millel viibisid regiooni riikide juhid, diplomaadid ja ajakirjanikud.

«Taoliste reservatsioonide eiramine poleks õiglase ja kestva rahu huvides,» lisas Kiir.

Lõuna-Sudaani relvakonflikt algas Kiiri ja tema asetäitja Riek Machari tüli tõttu. Kiir süüdistas Machari riigipöördekatses, vallandades sündmusteahela, mis on lõhestanud merepiirita vaesuses riigi etnilisel alusel kahte leeri.

Lõuna-Sudaani mässuliste liider Machar allkirjastas rahuleppe eelmisel esmaspäeval tähtaegselt.

Rahukõnelusi vastasseisu lahendamiseks on peetud mitmel korral ning Lõuna-Sudaani konfliktis on saavutatud vähemalt seitse relvarahu, mida kõiki rikuti päevade või tundide jooksul pärast sõlmimist.

Lõuna-Sudaan eraldus Sudaanist 2011. aastal.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles