Türgi peaminister kutsus vahevalitsusse kolm kurdi partei liiget

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Türgi peaminister Ahmet Davutoğlu
Türgi peaminister Ahmet Davutoğlu Foto: SCANPIX

Türgi peaminister Ahmet Davutoğlu kutsus kolmapäeval kolm kurdimeelse Rahvademokraatliku Partei (HDP) parlamendiliiget vahevalitsusse, mis peab juhtima riiki 1. novembri ennetähtaegsete valimisteni.

Kui seadusandjad nõustuvad, on nad Türgi ajaloo esimesed kurdide erakonna liikmed valitsuses.

Davutoğlud kohustab ajutist valitsust moodustama põhiseadus. President Recep Tayyip Erdoğan andis talle vastava ülesande teisipäeval, kui selgus lõplikult, et koalitsioonikõnelused on nurjunud ja ees seisavad uued valimised.

Davutoğlu sai ajutise valitsuse moodustamiseks aega viis päeva. Kabinetti peaksid vastavalt kohtade jaotusele parlamendis kuuluma ka opositsioonierakondade esindajad.

Seega saab Davutoğlu erakond Õigluse ja Arengu Partei (AKP) 11 ministrikohta, suuruselt teine erakond Vabariiklik Rahvapartei (CHP) viis ning Rahvuslik Liikumine (MHP) ja HDP kumbki kolm kohta.

Vahevalitsus on võimul valimisteni, millega AKP loodab taastada 7. juuni valimistega kaotatud parlamendienamuse.

Kutse valitsusse said HDP liikmed Levent Tüzel, Müslüm Doğan ja Ali Haydar Konca. HDP kaasesimees Selahattin Demirtaş ütles, et erakond on valmis ajutises valitsuses kaasa lööma.

CHP ja MHP mõlemad välistasid vahevalitsuses osalemise. Mõlema partei esindajatele esitati kutse osalemiseks, kuid kui nad sellest lõplikult loobuvad, siis asuvad nende kohtadele apoliitilised eksperdid.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles