Peaministri hinnangul ei toeta austraallased vabariigi loomist

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Austraalia peaminister Tony Abbott.
Austraalia peaminister Tony Abbott. Foto: Wong Maye-E/AP/Scanpix

Austraalia monarhistist peaminister Tony Abbott ütles neljapäeval, et püüdlused Austraalia vabariigiks muutumiseks on määratud läbi kukkuma, hoolimata rahandusminister Joe Hockey vabariiki pooldavatest märkustest.

Hockey jättis peaministrile mainimata, et ta kavatseb asuda parlamendis juhtima ühendust, mis kogub Austraaliast vabariigi tegemiseks toetust põhiseaduse muutmisele. Abbott kahtles väga, et austraallased asuksid taolist muudatust toetama.

Austraalia riigipeaks on Briti monarh kuninganna Elizabeth II.

«Ma ei arva, et selles küsimuses tuleb lähiajal mingeid muutusi, sest oleme hea valitsemissüsteemiga suurriik ning teinud riigina suuri edusamme viimase paarisaja aasta jooksul,» lausus Abbott telekanalile Channel Seven.

Austraalia, kuhu alustati Briti sunnitöölaagrisse inimeste viimisega 1788. aastal ja mis iseseisvus 1901. aastal, ei pea muutuma vabariigiks, et seda nähtaks küpse riigina, lausus Abbott.

«Minu hinnangul on vabariiklaste värskete püüdluste üheks probleemiks see, et nad tunnevad sundi väita, et meie süsteemis puudub mingisugune küpsus või iseseisvus,» lisas ta.

«Ma lihtsalt ei usu, et enamiku austraallaste hinnangul on see nii ... Ma ei arva, et meis on hetkel midagi väikest. Ma ei arva, et meil oleks hetkel mingeid puudujääke omal kahel jalal seismisel.»

Hockey ise pole oma arvamust avalikult avaldanud, kuid tema pressiesindaja ütles avalduses, et minister on pikalt väljendanud oma vaateid selles küsimuses ... Need on avalikus ruumis ja need vaated pole muutunud.

1999. aastal peetud referendumil otsustasid austraallased monarhia säilitamise kasuks. Seda pooldas 55 ja vastustas 45 protsenti osalenutest.

Referendumil vabariikluse eest võidelnud Austraalia Vabariikluse Liikumise juht Wallaby Peter FitzSimons teatas kolmapäeval, et Hockey asub osalema liikumise juhtimises. FitzSimonsi sõnul soovib ta 2020. aastal korraldada küsimuses uue rahvahääletuse ning 2025. aastal paluda rahval otsustada loodava vabariigi konkreetse mudeli üle.

Austraalia opositsioonilise Tööpartei juht Bill Shorten tervitas neljapäeval vabariiklaste püüdlusi, lisades, et «2020. aastal möödub 250 aastat, kui (inglasest maadeavastaja) kapten Cook saabus Austraaliasse. Arvan, et pärast 250 aastat oleme valmis Austraalias sündinud riigipeaks.»

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles