Duda: Poola tõrgub põgenike vastuvõtmisest Ukraina kriisi tõttu

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Ukraina pagulastüdruk Donetskist
Ukraina pagulastüdruk Donetskist Foto: Gennady Dubovoy/RIA Novosti

Poola suhtub tõrksalt Lähis-Idast või Aafrikast pärit põgenike vastuvõtmisse, sest riiki ähvardab võimalik sissevool Ukrainast, ütles Poola vastne president Andrzej Duda.

Augustis algul ametisse astunud Duda ütles Saksa päevalehele Bild, et Poola soovib näidata solidaarsust Euroopa Liidu liikmesriikidega, kes võitlevad suurima põgenikekriisiga Teisest maailmasõjast.

Vastuseks küsimusele, kas Poola oleks nõus vastu võtma rohkem Euroopa Liitu saabuvaid varjupaigataotlejaid Aafrika, Süüria ja Iraagi kriisikolletest, rõhutas Duda, et Varssavi on raskes olukorras.

«Mis puudutab põgenikke, siis on meil Ukraina konflikti tõttu teatud probleem - kuniks see konflikt kestab, jätkavad tuhanded ukrainlased riigist põgenemist, peamiselt Ungarisse ja Poolasse.»

«Oleme ukrainlaste jaoks lähim naaberriik ja nad võivad end (meiega) turvaliselt tunda. Kui konflikt taas eskaleerub, siis jõuab meieni palju rohkem põgenikke,» lausus Duda.

Duda sõnul «on juba märke, et sajad tuhanded Ukrainlased tahavad meieni põgeneda».

«Teised Euroopa riigid peaksid seda kaaluma, kui kõneleme abistamise soovist,» lisas ta.

Duda külastab reedel Saksamaad, mis ootab tänavu 800 000 varjupaigataotlejat. See on kõigist teistest EL-i riikidest kaugelt enam. Mullu oli vastav arv neli korda väiksem.

Varssavi võttis hiljuti vastu 2000 pagulast, et leevendada Itaalia ja Kreeka koormat, kuid vastustab Saksa üleskutseid varjupaigataotlejate ühtlasemaks jaotamiseks EL-i siseselt.

Mullu esitas Poolale varjupaigataotluse 2318 ukrainlast. Aasta varem oli see arv 46. Kuue kuu pikkuse viisa taotlemiseks esitati 2014. aastal 830 000 avaldust. 2013. aastal oli vastav arv 720 000.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles