Poola linn palus natside aarderongi kättesaamiseks riigi abi

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Tunnel, millesarnases võib peituda ka väidetavalt nüüd Edela-Poolast leitud aarderong.
Tunnel, millesarnases võib peituda ka väidetavalt nüüd Edela-Poolast leitud aarderong. Foto: AFP/SCANPIX

Wałbrzychi linna esindajad Edela-Poolas teatasid, et teavad nüüd väidetava natside aarderongi asukohta, kuid vajavad riigi abi.

Nädal tagasi saabus teade, et kaks inimest – üks poolakas ja üks sakslane – on leidnud Teise maailmasõja ajal peidetud natside kullarongi ning on valmis paljastama selle asukoha juhul, kui kümme protsenti saadud tulust läheb neile. Vastavalt Poola seadustele on kõik nende maalt leitud aarded riigi omand.

Nüüd on 13. augustil taotluse esitanud mehed aga omavalitsust teatanud rongi täpsest asukohast. «See leid jääb meie administratiivpiiridesse,» teatas Wałbrzychi aselinnapea Zbigniew Nowaczyk. «Loomulikult ei saa ma selle täpset asukohta paljastada.»

Kohalikud võimud on ühendust võtnud kaitseministeeriumiga, sest tegu on väidetavalt soomusrongiga ja selle ümbrus võib olla mineeritud. Ametlikult võetakse ühendust ka kultuuri- ja rahandusministeeriumitega.

«Selleks, et rongi kätte saada, peab olema eelarves raha,» rääkis linna advokaat Maria Majewska. «Rong ei ole nõel.»

Enne Teist maailmasõda kuulus Wałbrzych Saksamaa koosseisu ja linna nimi oli Waldenburg. 1943. aastal alustasid natsid projektiga, mille käigus ehitati selle linna ümbrusse suur hulk maa-aluseid raudteetunneleid.

Kui natsid Punaarmee pealetungi eest taandusid, võtsid nad vahepeal nende okupatsiooni all olnud territooriumitelt kaasa ka suure hulga väärtesemeid. Lood väärtesemeid täis rongidest Sileesias on ringelnud aastakümneid, kuid varem pole kunagi ühtki sellist rongi päriselt üles leitud.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles