Saksamaa: Dublini reegel ei ole ELi jaoks jätkusuutlik

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Migrandid Ungari-Serbia piiril
Migrandid Ungari-Serbia piiril Foto: SCANPIX

Saksa asekantsler ja välisminister kritiseerisid Euroopa Liidu migratsioonipoliitika ühte alustala, nimetades seda jätkusuutmatuks ning kutsudes Euroopat üles migrante ja põgenikke aitama, sest seda võlgnetakse maailmale.

Saksamaa teatas teisipäeval, et on peatanud Süüriast pärit asüülitaotlejate tagasisaatmise esimesse Euroopa Liidu riiki, kuhu nad sisenesid, peatades niinimetatud Dublini reegli kehtimise.

Saksamaa valmistub tänavu vastu võtma ligi 800 000 migranti.

«Mitte kunagi varem pole nii palju inimesi põgenenud tagakiusamise ja sõja eest kui praegu. Paljud neist otsivad pelgupaika siin, Euroopas,» sõnas asekantsler Sigmar Gabriel ning välisminister Frank-Walter Steinmeier Prantsuse päevalehes Le Figaro.

«Vaadates meie naabruses puhkenud kriise, saame eeldada, et see olukord kestab veel mitmeid aastaid,» lisasid nad.

«Saksa kodanikud aitavad põgenikke vastu võtta ja integreerida rohkem kui kunagi varem,» kirjutasid Gabriel ja Steinmeier.

«Kuid praegune olukord, kus ainult mõned liikmesriigid on sunnitud kogu koormat kandma, on jätkusuutmatu nagu süsteem, mis sunnib EL-i piiririike kogu pinget enda peale võtma.

Seega peame Dublini konventsiooni kohe reformima ja leidma viisi, kuidas luua siduvaid ja objektiivseid põgenikekvoote, mis arvestavad kõikide liikmesriikide tegelikku võimekust põgenikke vastu võtta,» kirjutasid juhid.

EL pole vastanud standarditele, mis ta ise on endale seadnud, ütlesid nad.

«Me peame garanteerima ühtse Euroopa asüüliandmise mõhimõtted, nii et asüülistaatus kehtiks terves EL-is ning selle andmise kriteeriumid oleksid liikmesriikides stabiilsed,» seisis artiklis.

Neljapäeval peetakse Viinis Lääne-Balkani riigijuhtide tippkohtumine, kus osaleb ka Saksa kantsler Angela Merkel.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles