Minister: Venemaa tahab raketikaitses NATOga võrdset rolli

Jürgen Tamme
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Anatoli Serdjukov.
Anatoli Serdjukov. Foto: SCANPIX

Venemaa Föderatsiooni kaitseminister Anatoli Serdjukovi sõnul soovib Venemaa NATOga võrdset rolli Euroopa raketikaitsesüsteemi arendamisel.

«Meie jaoks on kõige tähtsam defineerida, mis on Euroopa jaoks kõige reaalsemad ohud ja teiseks, et Venemaad nähtaks selles võrdse osalejana,» kommenteeris Serdjukov intervjuus Saksa ajalehele Spiegel, vahendas uudisteagentuur AFP.

«Ainult sellisel juhul saab raketikaitsesüsteemi rajada paika, mis rahuldab kõiki,» lisas kaitseminister.

Venemaa suhtub ettevaatlikult USA koostööpakkumistesse raketikaitse alal, öeldes, et tahab suuremat sõnaõigust raketiohu hindamisel ja vastumeetmete määramisel. Moskva kardab, et USA võib oma raketikilpi kasutada Vene tuumaarsenali vastu, mis õõnestaks viimase heidutuseesmärki.

«Praegu nähakse rolle ja ohte väga erinevalt,» täpsustas Serdjukov. «Kõik ei jaga lääneriikide nägemust Iraani tuumaprogrammi võimsusest,» lisas minister, viidates islamivabariigi vastuolulisele tuumaprogrammile, milles lääneriigid näevad Teherani katset saada enda käsutusse tuumapomm.

Ühendriikide president Barack Obama otsustas möödunud aastal loobuda raketikilbi osiste paigutamisest Poola ja Tšehhi territooriumile. Seejuures on USA kinnitanud, et uus lahendus luua Iraanist lähtuva võiva raketiohu vastu lühi- ja keskmaarakettide tõrjesüsteem pole suunatud Venemaa vastu.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles