Texase kohtunik kaalub Obama valitsuse karistamist

Urho Meister
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Tüüpiline sõnum Texase autodel.
Tüüpiline sõnum Texase autodel. Foto: FB

Lõppeval nädalal nägi president Barack Obama administratsioon kurja vaeva veenmaks Texase kohtunikku Andrew Hanenit mitte karistama neid sõnakuulmatuse eest tema korralduse suhtes külmutada uued üleriigilised immigratsioonireeglid.

Kohtuistungil Brownsville’is vabandasid valitsuse advokaadid ringkonnakohtunik Haneni ees korduvalt selle eest, et väljastasid kogemata 2600 tööluba ning andsid selle kohta hiljem eksitavaid ütlusi.

Hanen külmutas Obama programmi pärast 26 osariigi pöördumist kohtu poole, kirjutab Bloomberg Business. Kohtunik on võtnud endale aega 4. septembrini, et otsustada sanktsioonide kasuks või piirduda hoiatusega lugupidamatuse eest kohtu vastu.

«Me palume vabandust nende kommunikatsioonihäirete eest ja me kahetseme neid,» ütles Hanenile valitsuse advokaat James Gilligan. «Need juhtusid tahtmatult ja mitteplaanitult.»

«Aga nad kordusid,» kostis Hanen selle peale.

«Me ei üritanud üldse mitte midagi kohtu eest varjata,» kinnitas Gilligan. Administratsiooni ütluste järgi on saadud kätte kõik 2600 luba – 12 välja arvatud.

Osariigid üritavad tühistada Obama ühepoolset muudatust USA immigratsioonipoliitikas, mille too novembris teatavaks tegi. Obama initsiatiiv varjaks väljasaatmise eest viit miljonit ilma dokumentideta immigranti ning varustaks nad 3-aastaste töölubadega.

Valge Maja saatis kohtunikule arvukaid ettekandeid selle kohta, kuidas nad töölube tagasi saada on üritanud. Agendid olevat saatnud immigrantidele tekstisõnumeid, helistanud neile ja saatnud emaile palvega load tagastada. Nad on isegi uste taga käinud, ütles valitsuse esindaja.

Osariigid on pöördunud Hanani poole palvega laiendada kampaaniat 108 000 tööloale, mis väljastati enne tema otsust programm külmutada.

Kohtunik kaalub võimalust sundida ametnikke avaldama kõigi 108 000 immigrandi nimed ja asukohad töölubade tagasivõtmise korraldamiseks.  

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles