Poolast leitud natside kullarongile tekib üha uusi pretendente

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Natside ehitatud tunnel, mis tänapäeval asub Poola aladel Gluszyca-Osowkas.
Natside ehitatud tunnel, mis tänapäeval asub Poola aladel Gluszyca-Osowkas. Foto: SCANPIX

Poola edelaosas Wałbrzychis väidetavalt maa alla peidetud natsi-Saksamaa soomusrongi eeldatavatele kullalaadungile pretendeerivad teiste hulgas Maailma Juudikongress ja Vene advokaat, ütles täna Poola raadio.

Juudikongressi juht Robert Singer ütles New Yorgis tehtud avalduses, et kuna suure tõenäosusega on Poolas leitud varandus enne surmasaatmist juutidelt varastatud, tuleb rakendada kõiki meetmeid, et see jõuaks seaduslike omanike pärijate kätte.

«Me väga loodame, et Poola võimud astuvad vastavad sammud,» lisas ta.

Vene advokaat Mihhail Joffe rõhutas aga usutluses Vene meediale, et kui rongis leiduv varandus viidi välja Nõukogude Liidu territooriumilt, siis tuleb see vastavalt rahvusvahelisele õigusele anda üle Venemaale.

Poola kultuuriministri asetäitja Piotr Żuchowski ütles eile, et ta on 99 protsenti kindel väidetava natside kullarongi olemasolus.

Kohalik meedia on juba mitu päeva keskendunud kuuldustele, et riigi edelaosas Wałbrzychis on leitud natsi-Saksamaa soomusrong.

«Ma olen rohkem kui 99 protsenti kindel, et selline rong eksisteerib, kuid selle sisu ei saa praegu kindlaks teha,» ütles Zuchowski ajakirjanikele. Tema sõnul on radaripildilt näha rohkem kui saja meetri pikkust rongi mäe sees.

«Minu arusaama kohaselt ei ole keegi käinud rongi juures alates (Teisest maailma)sõjast,» ütles aseminister, keeldudes selle täpset asukohta paljastama.

Teated rongist pärinevad sakslaselt, kes väidetavalt võttis 70 aastat tagasi osa selle peitmisest. Mees avaldas saladuse surivoodil.

Rongi sisule pretendeerivad ka juba üks Saksa ja üks Poola kodanik. Nende väitel peaks 20 protsenti leiu väärtusest neile kuuluma.

Aseminister Żuchowski rõhutas reedel, et Poola seduste järgi kuulub leid Poola riigile.

Alam-Sileesias asuv Wałbrzychi linn oli enne Teist maailmasõda Saksamaa osa ja kandis nime Waldenburg. 1943. aastal hakati linna lähedale maa-aluseid ehitisi rajama.

Kui sakslased sõja lõpus Punaarmee pealetungi eest põgenesid, võeti kaasa ka kokku röövitud aarded. Jutud Alam-Sileesia kullarongist on olnud liikvel ammust aega.

Nõukogude väed vallutasid toonase Waldenburgi 8. mail 1945. aastal, pärast sõda nihutati Poola piiri läände ja linn sai Poola omaks.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles