Malaisia peaminister irvitas meeleavaldajate üle

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Protesteerijad Malaisias.
Protesteerijad Malaisias. Foto: SCANPIX

Malaisia peaminister Najib Razak näitas pühapäeval üles põlgust kümnete tuhandete meeleavaldajate suhtes, kes on kaks päeva nõudnud Kuala Lumpuri tänavatel tema tagasiastumist.

Laupäeval halvasid kollastes särkides meeleavaldajad pealinna liikluse, kuid kärarikas demonstratsioon möödus vägivallata.

Kahepäevane protestiaktsioon on viimaste aastate suurim ja kulgenud seni rahumeelselt, ehkki võimud on kuulutanud meeleavalduse seadusevastaseks, blokeerinud korraldajate veebilehe ja keelanud ausaid valimisi nõudva ühenduse Bersih kollased särgid.

Teisel päeval liitus protestijatega ka ekspeaminister Mahathir Mohamad, kes juhib Najibi tagasiastumist nõudvat liikumist. Ta ütles meeleavaldajatele, et peaministri tagandamiseks ja seaduste maksmapanekuks on vaja rahva jõudu.

Najib Razaki on võidelnud oma poliitilise elu eest alates juulist, mil avalikkuse ette lekkinud dokumentidest selgus, et ta on saanud 700 miljonit dollarit arvetelt, mis on seotud võlgades riikliku fondiga 1MDB. Peaministri enda sõnul on tegu annetusega Lähis-Idast.

Najib on vallandanud asetäitja ja neli valitsusliiget, kes talle vastu hakkasid. Koha on kaotanud ka asja uurinud peaprokurör.

Politsei hinnangul oli laupäeval meelt avaldamas 25 000 inimest, korraldajate väitel 200 000. Pühapäevaks kasvas demonstratsioon nende sõnul 300 000 pealiseks.

Üht põhjaosariiki külastav peaminister ütles kohalikule meediale, et protestid kahjustavad Malaisia mainet. Rahvahulga suurus ei ole tema sõnul kõneväärtki.

«Mis on 20 000? Me võime sadu tuhandeid kokku tuua,» ütles ta, lisades et ülejäänud Malaisia elanikud on valitsusega.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles